Als je huis uitkijkt op een windmolenpark is dat niet per se gunstig voor de verkoopprijs. Die kan tot 15 procent lager liggen dan bij vergelijkbare woningen.

Dat melden RTV Noord en RTV Drenthe op basis van onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, die zich baseert op verkoopcijfers van makelaarsclub NVM.

Koopwoningen met uitzicht op Windpark N33 en Windpark De Drentse Monden Oostermoer hebben te maken met prijsdalingen die relatief groot zijn vergeleken met andere woning in de regio. Gekeken is hoe de verkoopprijzen van huizen met uitzicht op de windparken zich tijdens de bouwperiode hebben ontwikkeld, ten opzichte van huizenprijzen elders in de provincie.

Universitair docent Vastgoedkunde Michiel Daams van de Rijksuniversiteit Groningen stelt tegenover RTV Noord dat de woningen bij de windparken in aanbouw “relatief vaak worden verkocht voor prijzen die lager liggen dan gehoopt door de verkoper”.

Flinke schommeling huizenprijzen in Groningen en Drenthe

Vraag is wel hoe representatief het onderzoek is. De huizenmarkt in Groningen en Drenthe kende de afgelopen jaren flinke schommelingen. In 2017 was sprake van lagere verkoopprijzen van woningen rond de windparken, maar in 2018 stegen de prijzen weer.

Tegenover RTV Noord zet een woordvoerder van Windpark N33 dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden uit het onderzoek. Dat zou eigenlijk over twee jaar moeten worden herhaald, als het windpark er daadwerkelijke staat, om iets te kunnen zeggen over het langetermijneffect op de huizenprijzen.

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – huizenprijzen dalen in Amsterdam, Den Haag en 18 andere regio’s