De Nederlandse huizenprijzen breken record na record. Vergeleken met afgelopen jaar ligt de gemiddelde prijsstijging op 10,3 procent in het derde kwartaal van 2018, blijkt uit cijfers van makelaarsclub NVM.

Dat betekent dat betaalbare huizen steeds schaarser zijn. Als je een middeninkomen hebt en moet concurreren met andere huizenzoekers, is de woningmarkt op dit moment dan ook geen pretje.

Sterker nog: als jij en je partner samen 50.000 euro verdienen, zijn er nog maar acht regio’s in Nederland waar de gemiddelde verkoopprijs van huizen lager ligt dan de maximale hypotheek die je kunt afsluiten, rekende Business Insider eerder uit.

Het volgende kaartje laat zien waar deze tweeverdieners kunnen kopen voor de gemiddelde huizenprijs in een bepaalde regio:

De gemiddelde verkoopprijzen zeggen natuurlijk niet alles. Er zijn genoeg huizen die onder die prijs te koop staan. Maar een kaart als deze laat wel mooi de ontwikkeling van de huizenmarkt in Nederland zien.

Om die ontwikkeling nog iets tastbaarder te maken, gingen we op Funda.nl op zoek naar huizen die voor een stel met een gezamenlijk inkomen van 50.000 euro betaalbaar zijn. Ons fictieve stel kan een maximale hypotheek van 222.823 euro afsluiten - dat hebben we voor het gemak even afgerond naar 225.000 euro.

Hieronder vind je de huizen die ons stel voor dat geld kan kopen, in de acht regio's die voor hen betaalbaar zijn, maar ook in de vier grote steden.


1. Leeuwarden (Noordwest-Friesland): 144 m²

Noordwest-Friesland is een van de regio's waar je voor 225.000 euro goed terecht kunt. In de Friese hoofdstad Leeuwarden krijg je er een eengezinswoning uit 2002 met 5 kamers, 3 woonlagen en 2 toiletten voor, met een totaaloppervlak van 144 vierkante meter.

Je komt te wonen op De RijdJe hebt dan wel dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en dubbel glas plus een verwarming middels CV, wat je het energielabel A oplevert. De woning is compleet met zowel voor- als achtertuin – en die laatste is dan ook 15 meter diep en 6 meter breed. Genieten!


2. Noardburgum (Oost-Friesland): 130 m²

In het oosten van Friesland staat ook genoeg moois te koop. Wil je bijvoorbeeld in de gemeente Tytsjerksteradiel wonen, dan heb je acht keuzemogelijkheden. Wij kozen voor deze vrijstaande woning aan de Zevenhuisterweg in Noardburgum.

Voor 225.000 euro heb je dan – hou je vast – een vrijstaande, gerenoveerde woning uit 1935, met een woonoppervlak van 130 vierkante meter, 4 kamers, een badkamer met 2 aparte toiletten, 2 woonlagen plus zolder, zonnecollectoren op het dak, volledig geïsoleerd met dubbel glas en toch een, zij het voorlopig, energielabel G. Ook krijg je een tuin rondom en een carport met capaciteit voor 2 auto's.


3. Delfzijl (Slochteren en omgeving): 90 m²

Ook in de regio Slochteren en omgeving heb je ook nog veel te kiezen voor 225.000 euro. We zochten in de meest noordelijke Nederlandse zeehaven Delfzijl en vonden op de Eilandweg een eengezinswoning uit 1988. Het huis heeft 4 kamers op 90 vierkante meter, een puntdak met pannen, 2 woonlagen plus zolder.

Het ligt aan een rustige weg in een woonwijk, heeft een tuin van 18 x 12 meter gelegen op het zuiden en een energielabel B. O ja, badkamer met apart toilet, ook niet onbelangrijk.


4. Winschoten (Noordoost-Groningen): 130 m²

Wil je wonen in Winschoten voor 225.000 euro, dan kom je al gauw terecht op de M.A. de Ruyterlaan. En dan heb je ook wat: een twee-onder-een-kapper uit 2007 met 5 kamers op 130 vierkante meter.

Het huis is volledig geïsoleerd met mechanische ventilatie en heeft een energielabel A, een tuin van 10 bij 13 gelegen op het oosten, en dit alles aan een rustige weg in een woonwijk. Toegift: een houten buitenpandige berging en een carport.


5. Ter Apelkanaal (Zuidoost-Groningen): 124 m²

Riant wonen in Zuidoost-Groningen, in Vlagtwedde om precies te zijn, op de Zandberg in Ter Apelkanaal om nóg preciezer te zijn. Voor het lieve sommetje van 225.000 euro heb je hier een vrijstaand woonhuis met vrijstaande stenen garage uit de periode 1935 - 1944.

Woonoppervlak? 124 vierkante meter verdeeld over 5 kamers, een badkamer met twee aparte toiletten. Met achter-, zij- en voortuin, gelegen aan vaarwater!


6. Emmen (Zuidoost-Drenthe): 157 m²

Wonen in Zuidoost-Drenthe voor 225.000 euro doe je in Emmen aan de Dorpsstraat. Daarvoor heb je dan deze vrijstaande woning uit 1919 met 6 kamers op 157 vierkante meter.

En meer, want je hebt een tuin rondom en een achtertuin van 19 bij 12 meter. Wel even nog wat doen aan de isolatie: op gedeeltelijk dubbel glas na is die er niet. Met een terecht gekozen energielabel G als eindresultaat.


7. Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen): 165 m²

Altijd al in het Zeeuwse Sluiskil willen wonen? Dan is dit je kans. Op de Spoorstraat vind je een eengezinshoekwoning uit 1956 van 165 vierkante meter met 5 kamers verdeeld over 2 woonlagen. Wat krijg je erbij? Een CV-ketel, open haard en gedeeltelijke vloerverwarming.

Gelegen op het zuidwesten heb je een patio annex zonneterras van 65 vierkante meter. Nog meer extra's? Jazeker: een aangebouwde stenen garage met capaciteit voor 2 auto's. En een voorlopig energielabel F, wat wil zeggen dat er nog flink wat houtwol tegenaan kan.


8. Hoensbroek (Zuid-Limburg): 100 m²

Modern wonen ligt in Hoensbroek voor 225.000 euro binnen handbereik. Aan het Prins Constantijnhof vinden we dit fraaie staaltje kubistisch wonen uit 2003. Deze moderne twee-onder-een-kapper met plat dak telt maar liefst 100 vierkante meter verdeeld over 5 kamers.

De woning is volledig geïsoleerd met dak- , muur- en vloerisolatie en dubbel glas. Een labeltje B dus. De woning heeft een vrijstaande houten berging, een voortuin en een achtertuin van 20 bij 9 meter op het westen. Anders nog iets? Jawel, een heuse alarminstallatie.


9. Den Haag: 92 m²

Ook in Den Haag is het goed wonen voor 225.000 euro. Zoals op de Maarsbergenstraat. Een benedenwoning uit 1940 van 92 vierkante meter, verdeeld over 4 kamers. Dubbel glas is wel de enige noemenswaardige isolatie, energielabel D doet dan ook niet de wenkbrauwen fronsen van verbazing.

Het huis heeft verder een achtertuin van 73 vierkante meter die gelegen is op het zuidoosten en die bereikbaar is via een achterom – en een kwartiertje fietsen verderop nog een veel grotere achtertuin: strand, duin en zee.


10. Rotterdam: 82 m²

In Rotterdam is het al wat lastiger om voor 225.000 euro een huis te vinden. Daarom hebben we gekozen voor een appartement van 82 vierkante meter, op de Bijlwerffstraat. Het is in 1933 gebouwd, ligt op de tweede woonlaag en heeft drie kamers.

De glas-in-loodramen zijn prachtig, maar als je hier gaat wonen moet je wel nog een VvE-bijdrage van 55 euro per maand betalen. En je zal ook nog flink moeten verbouwen, het appartement is namelijk volledig gestript en heeft zelfs geen verwarming.


11. Utrecht: 70 m²

Op de Utrechtse Koppestokstraat vinden we deze eengezinswoning uit 1930 met een oppervlakte van 70 vierkante meter verdeeld over 3 kamers. Het houdt niet over, maar Utrecht is dan ook een populaire woonbestemming.

Ondanks dakisolatie en dubbel glas heeft de tussenwoning een laag energielabel F. De woning ligt verder aan een rustige weg in een woonwijk in Geuzenwijk en heeft een achtertuintje van 35 vierkante meter op het zuidwesten. Dat dan weer wel.


12. Amsterdam: 79 m²

Voor datzelfde bedrag heb je in Amsterdam een portiekflat uit 1966 van 79 vierkante meter. Locatie: de Loodskotterhof, in Amsterdam-Noord. Er staat wel bij dat het een kluswoning is, dus dat wordt mouwen opstropen geblazen.

De flat bestaat toch nog uit 4 kamers, heeft gedeeltelijk dubbel glas, een geiser en energielabel E. Er is een box als berging, een heus balkon en je woont aan een park in een woonwijk met vrij uitzicht.


LEES OOK: Zo veel huis krijg je als middeninkomen met een maximale hypotheek in ‘betaalbare’ regio’s – en in de 4 grote steden