Partijen in de Tweede Kamer willen zwaardere obstakels optuigen voor beleggers die panden kopen voor verhuur.

Zo zouden gemeenten ruimte moeten krijgen om bij aankoop van een woning gedurende 5 jaar te verbieden om deze te verhuren.

Beleggers en mensen die een tweede woning kopen worden sinds in januari al getroffen door de hogere overdrachtsbelasting van 8 procent.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat gemeentes voor een langere periode beleggers van de huizenmarkt kunnen weren door middel van opkoopbescherming. Dat houdt in dat de koper van een huis deze moet bewonen, of alleen mag verhuren met een vergunning.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken wil dat gemeentes dit voor een periode van drie jaar kunnen doen, maar de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat uitbreiden naar vijf jaar.

Bovendien kan de opkoopbescherming volgens het amendement van de partijen na iedere periode met nog eens vijf jaar worden verlengd.

Eerder was er al kritiek op het voorstel van Ollongren, omdat het niet genoeg zou zijn.

Grote steden zoals Utrecht, Amsterdam en Rotterdam vonden de voorgestelde periode te kort, omdat de schaarste op de woningmarkt volgens hen over drie jaar zeker nog niet voorbij is.

Opkoopbescherming voorkomt dat beleggers te veel huizen opkopen voor verhuur, en starters en doorstromers in de knel komen. De partijen zijn blij met de maatregel. "Hiermee houden we grote beleggers tegen en geven we ruimte aan starters en gezinnen," zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Ook VVD'er Daniel Koerhuis denkt dat deze opkoopbescherming starters helpt en ervoor zorgt dat huizen niet meer "voor hun neus weggekaapt worden door opkopers."

Lees ook: Nieuw vastgoedinitiatief Pebbles wil particuliere beleggers met beperkte inleg laten participeren in verhuurde panden

Beleggers sloegen in slotkwartaal 2020 toe op de huizenmarkt

Beleggers hebben in het vierde kwartaal van 2020 nog flink toegeslagen op de woningmarkt, voordat de overdrachtsbelasting voor hen omhoog ging van 2 naar 8 procent.

Dat concludeerde sectoreconoom Madeline Buijs van ABN Amro afgelopen maand na het bestuderen van de meest recente huizenmarktcijfers.

Beleggers zijn vooral actief in de grote steden en zoeken naar woningen waar ze een aantrekkelijk rendement op kunnen behalen. 

Sinds 1 januari dit jaar worden worden particuliere beleggers en andere kopers die de woning niet zelf gaan bewonen, getroffen door een verhoging van de overdrachtsbelasting naar 8 procent.

Het gaat hierbij naast professionele investeerders ook om onder meer ouders die een huis aanschaffen voor hun studerende kind en zzp’ers die een tweede huis voor verhuur gebruiken als pensioenvoorziening.

LEES OOK: 4 dingen die in 2021 veranderen voor particuliere verhuurders van huizen