Het is al een tijdje bekend dat beleggers de Nederlandse huizenmarkt hebben ontdekt.

Dat kunnen particulieren zijn die meer zien in het kopen van vastgoed dan geld laten verpieteren op een spaarrekening. Maar er zijn ook grote, professionele beleggers actief.

Dit heeft een aantal redenen: lenen is momenteel erg goedkoop voor professionele beleggers. Vastgoed dat huuropbrengsten oplevert, oogt aantrekkelijker dan geld steken in obligaties of spaardeposito’s. Dit laatste geldt ook voor vermogende particulieren.

Onderstaande grafiek uit een rapport van Rabobank laat zien dat de opkomst van particuliere verhuurders (lichtblauwe lijn) ten koste gaat van starters op de huizenmarkt (donkerblauwe lijn).

Starters hebben sinds een aantal jaren te maken met aangescherpte eisen voor hypotheekleningen en zeker voor singles maken stijgende huizenprijzen een koopwoning vaker onbereikbaar. Lees daar hier meer over.

(klik voor uitvergroting)

Huis als belegging: welke stad is meest aantrekkelijk?

Maar stel dat je in de positie bent om een huis als beleggingspand te kopen, wat is dan de beste investering?

Uit een nieuw rapport van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat middelgrote gemeenten zoals Schiedam, Zaanstad en Almere relatief veel aantrekkelijker zijn dan grote steden als Amsterdam.

Daarvoor moet je wel risicofactoren zoals het type woning, de betaalbaarheid en de invloed van de gemeentepolitiek afzetten tegen het verwachte huurrendement. Onderstaande grafiek geeft dat in één plaatje weer.

(klik voor uitvergroting)

Op de horizontale as is het geschatte risico van huizenbeleggingen per stad weergegeven en op de verticale as het verwachte huurrendement.

Als je een denkbeeldig kruis door deze grafiek trekt, is het kwadrant linksboven het meest aantrekkelijk: laag risico tegen een relatief hoog rendement.

Almere, Zaanstad en Hilversum hebben de meest gunstige verhouding tussen risico en rendement. Het hoogste verwachte rendement vind je in Schiedam, maar daar zijn de geschatte risico's ook wat groter.

Bij de grote steden zie je dat een beleggingspand kopen in Amsterdam als relatief weinig risicovol wordt gezien. Maar de torenhoge huizenprijzen in de hoofdstad zorgen er ook voor dat het verwachte rendement van 3,5 procent per jaar vrij laag ligt.

Hetzelfde geldt voor gewilde steden als Haarlem, Utrecht en Delft.

LEES OOK: Aflossingsvrije hypotheek: zo kun je de lage hypotheekrente gebruiken om straks niet met een al te hoge schuld te zitten