• Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford geeft een immuunreactie bij oudere mensen, meldt de Britse farmaceut.
  • Dat is hoopvol nieuws op weg naar een effectief en veilig vaccin voor kwetsbare groepen, al is dit nog geen definitief bewijs.
  • De hoop van AstraZeneca is nog altijd om het vaccin voor het eind van het jaar goedgekeurd te krijgen.

Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford geeft een immuunreactie bij oudere mensen, maakte de Britse farmaceut maandag bekend. Dat is veelbelovend nieuws, al betekent het niet per definitie dat het vaccin effectief en veilig is voor ouderen.

AstraZeneca laat ook weten dat ouderen minder last hebben van prikplaatsreacties dan jongere volwassenen. Het gaat hierbij om reacties zoals een pijnlijke of opgezwollen arm, de zogeheten reactogeniciteit.

Een woordvoerder van AstraZeneca spreekt tegenover Business Insider van hoopvolle resultaten: “Het is bemoedigend om te zien dat de immuunreactie bij ouderen vergelijkbaar is met die bij jongere volwassenen en dat de reactogeniciteit lager is bij ouderen, terwijl ze veel zieker kunnen worden van het coronavirus.”

Volgens de woordvoerder “dragen de resultaten bij aan het bewijs voor de veiligheid en immunogeniciteit van AZD1222”, zoals het vaccin van AstraZeneca heet.

Eerder maandag meldde The Financial Times al dat het vaccin ook beschermende antilichamen en T-cellen aanmaakt bij ouderen. Die bevindingen volgen uit bloedonderzoek onder oudere deelnemers aan het testprogramma. Details daarvan worden volgen de FT binnenkort gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. 

Coronavaccin van AstraZeneca en Oxford

In juli werden al onderzoeksresultaten bekendgemaakt die aantoonden dat het vaccin immuunreacties teweegbracht bij gezonde volwassenen tussen 18 en 55 jaar oud.

Afgelopen vrijdag gaf de Amerikaanse toezichthouder FDA AstraZeneca toestemming om verder te gaan met het vaccinonderzoek in de Verenigde Staten nadat er op 6 september mogelijke bijwerkingen waren opgetreden bij een deelnemer.

Lees ook op Business Insider

Het vaccin van AstraZenca is een van de tientallen kandidaatvaccins die zich in de late testfase bevinden en is al in honderden miljoenen doses vooruit besteld door Nederland en andere Europese landen.

De hoop is dat er voor het eind van het jaar een veilig en effectief vaccin klaar is. Wereldwijd zijn meer dan 1 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De Amerikaanse virusexpert en Witte Huis-adviseur Anthony Fauci zei zondag tegen de BBC dat eind november, begin december duidelijk wordt of er een veilig en effectief vaccin is. “De vraag is hoe je het vaccin, als het er eenmaal is, zo snel mogelijk bij de mensen die het nodig hebben kunt krijgen.”

Lees meer nieuws over de ontwikkeling van coronavaccins: