De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA gaat tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt.

Zaterdag viel Mona Keijzer af in de eerste stemronde.

Omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen kreeg, volgt een tweede ronde.

Woensdag wordt de uitslag bekend.

Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt nemen het tegen elkaar op om het lijsttrekkerschap van het CDA in een tweede, beslissende stemronde. De derde kandidaat, Mona Keijzer, is na de eerste ronde afgevallen.

Vicepremier De Jonge en Tweede Kamerlid Omtzigt kregen in de eerste ronde respectievelijk 48,7 en 39,7 procent van de CDA-leden achter zich. Keijzer moest het met ruim 11 procent doen.

Als één van de kandidaten een meerderheid had gekregen in de eerste ronde, zou de strijd al zijn beslist. Omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen kreeg, gaat de strijd nu tussen de nummers één en twee uit de eerste ronde. De winnaar wordt woensdag bekendgemaakt.

Lees ook op Business Insider

Aanhangers van Mona Keijzer kunnen de doorslag geven

Vicepremier De Jonge en Tweede Kamerlid Omtzigt leken vooraf al het meest kansrijk. Volgens een peiling van I&O Research heeft De Jonge electoraal de beste papieren. Hij zou ook de meeste kiezers bij andere partijen trekken.

Maar Keijzers aanhangers kunnen de komende dagen de doorslag geven. De staatssecretaris riep hen op om nu voor Omtzigt te kiezen. Die is volgens haar een teamspeler, die Keijzer en de erg populaire minister van Financiën Wopke Hoekstra onder zijn leiding een prominente rol zou gunnen, suggereerde ze.

“Om de stemmen van de derde kandidaat zal gestreden moeten worden”, zei partijvoorzitter Rutger Ploum zaterdagmiddag bij de bekendmaking van de uitslag van de eerste ronde.

Lang leek het aanvoerderschap van het CDA een tweestrijd te worden tussen Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, en De Jonge. Maar Hoekstra zei vorige maand er toch niet voor te gaan. Hij voelt zich naar eigen zeggen meer bestuurder dan politicus.

Omtzigt wil Hoekstra in het kabinet als hij wint

Hoekstra gaf zondag gehoor aan het beroep dat Omtzigt op hem deed. Als Omtzigt de lijsttrekkersverkiezing wint, wil Hoekstra wel het kabinet in.

Omtzigt wil, ook als hij de CDA-lijsttrekkersstrijd van Hugo de Jonge of zelfs de Tweede Kamerverkiezingen zou winnen, in de Kamer blijven. Hij noemde de afgelopen weken steeds Hoekstra als potentiële strijdmakker en boegbeeld in een nieuw kabinet.

“Pieter Omtzigt doet nu een expliciet beroep op me, en ik ben uiteraard bereid hem te helpen”, zegt Hoekstra in De Telegraaf. Maar dat betekent volgens de minister niet dat hij zijn steun voor Omtzigt uitspreekt, onderstreept ook zijn staf. “Als Hugo de Jonge mij iets soortgelijks zou vragen, zou ik hetzelfde antwoord geven.”

LEES OOK: 7 dingen die je wilt weten over Hugo de Jonge, de grote favoriet om het CDA te leiden