De voormalig Rochdalebaas, ‘Maseratiman’ Hubert Möllenkamp, moet ruim 2,1 miljoen euro terugbetalen aan de staat. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Met de uitspraak volgt de rechtbank grotendeels de rekensom van het Openbaar Ministerie (OM), dat eind april een kleine 135.000 euro meer vorderde.

Het bedrag omvat onder meer steekpenningen die Möllenkamp als topman van de Amsterdamse woningcorporatie aannam en giften die hij kreeg door bevriende ontwikkelaars vastgoedprojecten te gunnen.

De 67-jarige Möllenkamp werd in hoger beroep schuldig bevonden aan onder meer het aannemen van steekpenningen, witwassen en meineed. Hij kreeg daarvoor eind maart in hoger beroep drie jaar en drie maanden celstraf van het gerechtshof in Amsterdam. In eerste aanleg had de rechtbank hem eind 2015 2,5 jaar cel opgelegd.

Luxe leventje

Het OM schetste eerder een beeld van Möllenkamp als een man die een luxe leven wilde leiden en graag gezien wilde worden. Daarbij verwijst de aanklager naar de Maserati waarin hij rondreed. “Deze auto speelt weliswaar geen rol in de strafzaak maar is wel illustratief voor de persoon Möllenkamp.”

De Maserati is inmiddels bijna symbolisch geworden voor wat er misging bij woningcorporaties door eigenzinnige en al te groots denkende corporatiebazen.

Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 omdat hij zich met allerlei gesjoemel zou hebben verrijkt. Hij zou zichzelf onder meer te veel pensioengeld hebben toegekend, onterecht gedeclareerde bedragen hebben ontvangen en financiële gunsten en diensten hebben gekregen van zakelijke relaties zonder aanwijsbare tegenprestaties.

Zelf heeft hij altijd ontkend dat hij steekpenningen heeft aangenomen. Hij noemde het achteraf gezien “verkeerd” en “onhandig” dat hij giften aannam van zakelijke relaties, zo zei hij eerder tegen het gerechtshof. Dat ontkennen deed hij ook tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties in 2014. Het OM vervolgt hem daarom ook voor meineed.

Appartementen als gift

In de ontnemingszaak van donderdag noemde de rechtbank onder meer twee appartementen van Möllenkamp in Lelystad en Spanje als verkregen giften. Het verweer van de advocaten van Möllenkamp dat hij daarvoor leningen had afgesloten, werd van tafel geveegd.

Ook het argument van de verdediging dat Möllenkamp het bedrag als gevolg van een persoonlijk faillissement in 2012 niet kan voldoen, bracht de rechtbank er niet toe anders naar de zaak te kijken. "De rechtbank is er niet van overtuigd dat de heer Möllenkamp nooit meer in staat is om te betalen."

De voormalige echtgenote van Möllenkamp, veroordeeld voor valsheid in geschrifte, moet ruim 300.000 euro terugbetalen. Een vastgoedontwikkelaar die eerder werd veroordeeld voor omkoping moet bijna 2,5 miljoen euro aan crimineel verkregen voordeel aftikken.