• De handelsoorlog tussen China en de VS woedt al bijna een jaar. Dit heeft er ook toe geleid dat Chinese smartphonefabrikanten minder makkelijk gebruik kunnen maken van Android en de Play Store.
  • Huawei werkt al maanden aan een eigen besturingssysteem voor smartphones dat Android moet vervangen.
  • Volgens persbureau Reuters slaan grote Chinese smartphonefabrikanten nu de handen ineen. Ze werken samen aan een alternatief voor de downloadwinkel van Google.

De handelsoorlog tussen de VS en China heeft ook voor de techsector grote gevolgen gehad. Google ontzegde de Chinese telefoonfabrikant Huawei vorig jaar de toegang tot hun mobiele besturingssysteem Android, nadat de Amerikaanse overheid strengere regels invoerde voor de inkoop van telecomapparatuur bij Chinese bedrijven. De regering-Trump is namelijk bang voor spionage.

Dat betekende dat Huawei geen nieuwe smartphones meer kon maken met Google-apps zoals YouTube, Gmail en Maps.

Huawei onthulde als antwoord daarop Harmony OS, een besturingssysteem dat in eigen huis ontwikkeld is. Probleem is dat er nog weinig apps beschikbaar zijn. En een goed ecosysteem van apps is de drijvende kracht achter moderne smartphones.

Volgens persbureau Reuters slaat Huawei daarom de handen ineen met andere grote Chinese telefoonfabrikanten om een eigen appstore voor smartphones buiten China op poten zetten. Huawei verenigt zich met Xiaomi, Oppo en Vivo in de Global Developer Service Alliance (GDSA) en wil zo een alternatief vormen voor Googles Play Store.

“Met de alliantie zal elk bedrijf proberen te profiteren van de sterke punten van de andere in verschillende regio’s. Xiaomi is sterk in India, Vivo en Oppo in Zuidoost-Azië en Huawei in Europa”, aldus Canalys-analist Nicole Peng tegen Reuters. “Bovendien bouwen ze zo een betere onderhandelingspositie op ten opzichte van Google.”

Volgens marktonderzoeker IDC waren de vier bedrijven in het laatste kwartaal van 2019 samen goed voor 40,1 procent van de wereldwijde smartphoneverkopen. Omdat de verkoop van telefoons afvlakt, willen de Chinese fabrikanten met het nieuwe platform meer verdienen aan de verkoop van software en games.

Huawei, Oppo, Vivo en Xiaomi willen het voor ontwikkelaars makkelijker maken om hun apps in één keer op miljoenen Chinese smartphones te zetten. "Zo kunnen ze meer programmeurs aantrekken en uiteindelijk ook meer apps", zegt Sensor Tower-analist Katie Williams tegen Reuters. Ze waarschuwt echter ook dat "de uitvoering moeilijk kan zijn, omdat het onduidelijk is welk bedrijf meer gewicht heeft en wie er meer in het platform investeert. We hebben in het verleden zelden gezien dat het alliantiemodel goed werkt."

Het is de bedoeling dat de alliantie al in maart van start gaat, maar door het coronavirus is de geplande lancering op dit moment nog onduidelijk. Noch Google, noch de vier Chinese bedrijven willen commentaar geven op de GDSA.

Lees meer over smartphones: