Huawei probeert zijn eigen ecosysteem van apps te ontwikkelen nu het is afgesneden van Google. De Chinese telefoonmaker probeert met financiële lokkertjes actief appontwikkelaars aan te trekken.

In mei zette de regering van Donald Trump het Chinese techbedrijf op een zwarte lijst. Daardoor moeten Amerikaanse bedrijven toestemming vragen voordat ze zaken mogen doen met Huawei.

Een van de gevolgen daarvan was dat Huawei geen toegang meer heeft tot de nieuwste versies van het besturingssysteem Android.

Dat was een grote klap voor de Chinezen, want dat betekent dat er op nieuwe Huawei-telefoons niet langer populaire Google-apps als Google Play, Gmail en Google Maps kunnen worden geïnstalleerd.

Oudere Huawei-telefoons hebben nog wel toegang tot Google-diensten, maar nieuwere toestellen kunnen daar geen gebruik meer van maken. In september presenteerde Huawei de Mate 30, de eerste belangrijke telefoon zonder Google-apps, en de in maart verwachte P40 zal naar verwachting ook zonder Google-diensten op de markt komen.

huawei mate 30 phone

Foto: De Huawei Mate 30. Bron: Christof Stache / AFP / Getty

Als oplossing probeert Huawei een eigen ecosysteem voor apps te bouwen. Daarom organiseerde het Chinese techbedrijf woensdag een dag voor ontwikkelaars in Londen en kondigde daar aan 26 miljoen dollar beschikbaar te hebben voor Britse en Ierse ontwikkelaars die apps willen maken voor Huaweis AppGallery.

Vertegenwoordigers van Huawei waren op de ontwikkelaarsdag flink aan het opscheppen over AppGallery en bekritiseerden en passant ook Google en Apple door te stellen dat zij slechts 15 procent van de omzet eisen van ontwikkelaars in plaats van de 30 procent bij Apple en Google.

Huaweis Europese onderdirecteur consumentendiensten Jaime Gonzalo legde uit dat Huawei een minder opdringerig ecosysteem van apps wil bouwen dan die van de techreuzen in Silicon Valley. Er moet veel minder 'spam' komen in de vorm van notificaties. "Dat is vanuit privacy-oogpunt erg goed nieuws", zegt Gonzalo. "Advertenties zijn niet belangrijk voor ons." Hij zei dat appontwikkelaars hun apps wel kunnen promoten op het thuisscherm van de telefoongebruikers.

Er werd nauwelijks gesproken over Harmony OS, het nieuwe besturingssysteem van Huawei dat Android moet vervangen.

De huidige nieuwe Huawei-telefoons draaien op een opensourceversie van Android. Het Chinese bedrijf is niet erg duidelijk wanneer Harmony Android kan gaan vervangen, maar onlangs liet een bestuurder doorschemeren dat Harmony halverwege dit jaar weleens gebruiksklaar zou kunnen zijn.

Het aantal apps in de appstore van Huawei is momenteel klein vergeleken met Google. Apps als Amazon, Snapchat, TikTok en Fortnite zijn wel beschikbaar in de AppGallery, maar veel andere populaire apps niet.

LEES OOK: Huawei onthult Harmony OS, het Chinese antwoord op Android