De toenemende spanningen in de Rode Zee als gevolg van de aanhoudende aanvallen van Houthi op commerciële schepen, hebben er al voor gezorgd dat de internationale handel verstoord raakt.

Maar niet alleen vaarroutes van containerschepen en olietankers worden geraakt. De aanvallen van de door Iran gesteunde rebellengroep beginnen ook cruisemaatschappijen parten te spelen.

Meerdere grote rederijen hebben in de afgelopen dagen aangekondigd andere routes te nemen of hele cruisetochten af te zeggen.

Zo heeft de grote rederij Carnival Cruise Lines in navolging van andere spelers besloten aanpassingen in de planning doorvoert om risico’s te vermijden. Een woordvoerder van de rederij vertelt Business Insider dat het bedrijf de planning heeft aangepast van twaalf cruiseschepen die onder zeven merken van de onderneming vallen. Deze schepen zouden eigenlijk in mei door de Rode Zee varen.

Het bedrijf zegt dat het tot en met november geen nieuwe cruises door de Rode Zee plant. Princess Cruise Lines, een merk dat onderdeel is van Carnival, heeft twee wereldcruises omgeleid. Een daarvan vertrok op 18 januari vanuit Los Angeles, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Business Insider.

De cruisetocht zal het Midden-Oosten en Azië overslaan en in plaats daarvan aanmeren in Australië, Zuid-Afrika en daarna langs de westkust van Afrika varen.

"Een Princess World Cruise is echt een reis die je maar eens in je leven maakt. We zijn teleurgesteld deze aanpassingen nodig zijn", aldus een woordvoerder van Princess.

Costa Cruises, ook onderdeel van Carnival, heeft een 20-daagse cruise afgezegd die vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Italië zouden voeren, meldde CNN.

Ook de rederij Royal Caribbean ondervindt problemen door de Houthi-aanvallen, maar een woordvoerder wilde niet vertellen welke reizen erdoor aangepast zouden worden.

De Mediterranean Shipping Company, een van 's werelds grootste rederijen, liet vorige maand al weten dat het alle activiteiten in de Rode Zee zou stoppen. De cruisetak van het bedrijf merkt daar nu ook wat van. MSC Cruises heeft drie reizen in april afgezegd om de Rode Zee te mijden, vertelt een woordvoerder van het bedrijf.

LEES OOK: Ik dacht dat een cruisevakantie niks voor mij was – totdat ik op deze reis voor alleen volwassenen ging