De hotelketen Van der Valk heeft een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen: tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten verzorgen. De keten werkt in West-Friesland, Groningen en Duitsland aan plannen voor grote huisjesparken voor met name Poolse migranten.

Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Volgens de krant komen er ieder jaar 400.000 arbeidsmigranten naar Nederland, waarvan driekwart Pools is. “Aangezien veel gemeentes overlast vrezen, valt het niet mee deze groep te huisveten”, zegt Joep Thönissen, voorzitter van de Vereniging Huisvesters en Arbeidsmigranten tegen het FD.

Daarnaast bestaat er veel verzet vanuit inwoners van die gemeenten. Die willen niet dat er een ‘Polenhotel’ bij hen in de buurt komt. Laurens Noordam kwam met Actiegroep Maasdijk bijvoorbeeld in opstand tegen een tweede Polenhotel in – je raadt het al – Maasdijk. Tegen de Volkskrant zegt hij dat hij veel last heeft van het eerste hotel. “We vrezen voor ons dorp.”

Kortom: het is niet makkelijk om woningen te vinden voor arbeidsmigranten in normale woonwijken of vakantieparken, waar ook mensen wonen of verblijven die willen slapen op het moment dat de migranten thuiskomen van hun werk. De migranten willen dan nog graag even ontspannen, zoals iedereen na een dag werken, maar dat zorgt bij hun buren voor overlast.

Daarom ziet Van der Valk grootschalige huisvesting als een oplossing. In de parken moeten minimaal duizend bedden komen, want met meer bedden zijn de opbrengsten voor de hotelketen hoger. En dan zijn er ook makkelijker voorzieningen te regelen, zoals een café, om de verveling tegen te gaan.

Bovendien moet het met zulke parken makkelijker worden om Poolse arbeidsmigranten naar Nederland te krijgen. In Polen gaat het tegenwoordig namelijk beter met de economie. De salarissen en kinderbijslag zijn er gestegen. “Arbeidsmigranten nemen niet langer genoegen met slechte omstandigheden”, zegt directeur Frans van der Lugt van West-flex Uitzendbureau tegen het FD.

Lees ook op Business Insider

Hij doelt daarmee op de relatief dure huurwoningen waar Poolse arbeidsmigranten vaak in worden gehuisvest. “Als we ze niet met respect behandelen en fatsoenlijk huisvesten, komen ze niet meer terug.”

Hoe concreet de plannen zijn voor parken in West-Friesland, Groningen en Duitsland, is niet bekend.

Lees meer over Van der Valk: