De overheid hoeft de coronamaatregelen die voor de horeca gelden niet te versoepelen.

Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland had aangespannen tegen de staat.

De afstandsnorm van 1,5-meter blijft dus gelden in de horeca, ook voor kleinere groepen.

De Nederlandse staat hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelen. Dat is de uitspraak van de rechter in het kort geding dat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had aangespannen.

Volgens KHN zijn de maatregelen die gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk en daarom wilde branche zo snel mogelijk versoepelingen.

In het kort geding eiste KHN dat in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden de afstandsnorm van 1,5 meter zowel binnen als buiten niet zou moeten gelden voor groepen tot en met negen personen.

Ook zou deze norm niet moeten gelden voor zitplaatsen op terrassen, eventueel na een gezondheidscheck vooraf. Daarnaast eiste de ondernemersvereniging dat de overheid met “objectieve criteria” zou komen op basis waarvan versoepelingen voor de horeca in de toekomst zouden plaatsvinden. Ook dat wees de rechter af.

De zaak diende op 23 juli en ter zitting werd besloten dat de partijen weer in gesprek zouden gaan. Later heeft KHN de rechter toch om een uitspraak gevraagd. De motivering van de uitspraak volgt uiterlijk op 11 september.

Liever veilig uitje in de horeca dan thuisfeestjes

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sprak dinsdag overigens wel zijn waardering uit menten van het kabinet voor de inspanningen om een veilige uitgaansomgeving te bieden in de coronacrisis.

Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts laten de cijfers zien dat het aantal besmettingen met corona in de horeca erg laag ligt. Dat pleit volgens hem dan ook voor het advies van het kabinet om thuis geen feestjes en borrels te organiseren, maar voor de horeca te kiezen, waar een beschermde omgeving wordt geboden.

"De horeca is een veilige plek om uit te gaan. Als je feest, doe dat dan in de horeca. Ik ben trots op de erkenning voor het serieuze werk dat de horeca doet tegen het coronavirus", aldus Beljaarts. Volgens premier Rutte is daar namelijk meer ruimte en hebben mensen een vaste zitplaats, waardoor de 1,5 meter beter is te handhaven.

LEES OOK: Dit zijn de 6 regio’s in Nederland die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis