• Directeur David Beasley van het voedselprogramma van de VN roept miljardairs op om hulp te bieden.
  • Volgens Beasley kunnen met 6 miljard dollar 42 miljoen mensen worden geholpen die “letterlijk zullen sterven als we ze niet kunnen bereiken.”
  • Elon Musk, de rijkste man ter wereld, zegt Tesla-aandelen te verkopen als de VN kan uitleggen hoe de crisis met dat geld opgelost wordt.

Miljardair Elon Musk zegt dat hij aandelen van zijn bedrijf Tesla gaat verkopen en de opbrengst daarvan doneert, als de Verenigde Naties kunnen aantonen dat de hongercrisis daarmee kan worden opgelost.

Musk reageerde daarmee op opmerkingen van directeur David Beasley van het voedselprogramma van de VN. Beasley zei vorige week tegen CNN dat een donatie van 6 miljard dollar van miljardairs als Musk en Bezos 42 miljoen mensen kan helpen die “letterlijk zullen we sterven als we ze niet bereiken.”

Musk is momenteel de rijkste man ter wereld en de eerste mens ooit met een vermogen van meer dan 300 miljard dollar, blijkt uit de Billionaires Index van Bloomberg.

De CEO van Tesla heeft een netto-vermogen van 311 miljard dollar, dus een donatie van 6 miljard dollar is niet meer dan 2 procent van zijn rijkdom. Als hij dat doet zal hij nog altijd ruim 100 miljard dollar meer hebben dan nummer twee Jeff Bezos.

Maar Musk bestrijdt de claim dat dat bedrag de huidige hongercrisis kan oplossen. Hij stelt op Twitter dat hij "direct aandelen Tesla zal verkopen als het World Food Programme kan aantonen dat dat kan." Hij eist ook dat publieke verantwoordelijkheid wordt afgelegd over hoe het geld wordt besteed.

Beasley antwoordde per tweet op Musk: "Ik kan je verzekeren dat we systemen hebben voor een transparante boekhouding. Je team kan dat bekijken en in alle vertrouwen met ons samenwerken."

Hij zei ook dat het UN World Food Programme nooit heeft gezegd dat met 6 miljard dollar de honger de wereld uit is. "Het gaat om een eenmalige donatie om 42 miljoen mensenlevens te redden tijdens deze ongeëvenaarde hongercrisis", tweette hij

Beasley herhaalde ook zijn oproep aan miljardairs om bij te dragen aan een acute voedselcrisis en de bestrijding van hongersnood. "Het is niet ingewikkeld. Ik vraag ze niet dit elke dag, elke week of elk jaar te doen. Het is eenmalig", zei Beasley tijdens zijn eerdere optreden op CNN.

"Het vermogen van de 400 rijkste Amerikaanse miljardairs is het afgelopen jaar met 1.800 miljard dollar toegenomen", stelde hij. "Het enige dat ik vraag is 0,36 procent van de toename van jullie vermogen. Ik vind het prima dat mensen geld verdienen, maar vraag in mensen te helpen die momenteel in grote nood verkeren. De wereld zit in de problemen."

BEKIJK OOK: Jemen kampt met een enorme humanitaire crisis – voor honderdduizenden kinderen dreigt een hongerdood