Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de extreme prijsstijging van huizenprijzen in Nederland. In mei stegen huizenprijzen gemiddeld met 7,8 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Uit woensdag vrij gegeven cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster blijkt dat het om de grootste maandstijging sinds 2002 gaat.

Hoe extreem is dit? De langetermijngrafiek van de prijsverandering per maand, vergeleken met een jaar eerder, ziet er zo uit.

Te zien is dat de recente prijsstijgingen sterker zijn dan bijvoorbeeld in de jaren vlak voor de kredietcrisis van 2008. Aan de andere kant zakten prijzen op het dieptepunt van de crisis met iets meer dan 8 procent per maand, vergeleken met een jaar eerder.

Gemiddelde verkoopprijs

Een blik op de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen laat zien dat huizenprijzen per saldo weer dicht in de buurt liggen van het niveau van begin 2008.

Hoge pieken en diepe dalen dus.

Waardestijging huizen neemt extreme vormen aan

Toch valt er nog meer te zeggen over de snelheid van het recente prijsherstel. In het jaaroverzicht van 2016 rekende makelaarsclub NVM uit wat de gemiddelde prijsverandering van verkochte huizen per maand in euro’s betekent.

Lees ook op Business Insider

De data van de NVM zijn hieronder weergegeven in een grafiek van bureau Statista, samengesteld voor Business Insider Nederland.

Te zien is dat het herstel sinds 2014 steeds indrukwekkender wordt, gemeten in euro’s.

De grafiek is gebaseerd op het verschil tussen de gemiddelde huizenprijs in een jaar ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat is weergeven door te kijken naar het verschil in euro’s per maand.

Dus de gemiddelde huizenprijs lag in 2016 17,6 duizend euro boven het gemiddelde niveau van 2015. Dit betekent dat huizen per saldo bijna 1.500 euro per maand duurder werden.

Huis in mei 2017 bijna 23 duizend euro duurder

Dit jaar is deze ontwikkeling nog extremer geworden. In mei lag de gemiddelde huizenprijs op 259.615 euro: dat is liefst 22.885 euro hoger vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Over twaalf maanden genomen is dat een stijging van 1.907 euro per maand.

Natuurlijk houdt zo’n gemiddelde geen rekening met grote regionale verschillen op de Nederlandse huizenmarkt. Maar het geeft wel aan dat er door de bank genomen sprake is van een stormachtige prijsontwikkeling.

Immers, een bedrag van 1.907 euro per maand ligt ruim boven het minimumloon voor 21-plussers, dat 1.565 euro per maand bedraagt.

LEES OOK: Generatiekloof op de Nederlandse huizenmarkt: jonge starters verliezen van oudere doorstromers