De Amerikaanse president Donald Trump zou schoonzoon en adviseur Jared Kushner en dochter Ivanka Trump met klem hebben geadviseerd Washington te verlaten en terug te gaan naar New York. Dit vanwege mogelijke negatieve media-berichtgeving, vertelt een ingewijde aan Vanity Fair.

De speciale aanklager Robert Mueller heeft zijn pijlen nu gericht op Kushner, en de schoonzoon van Trump zou zich ook zelf zorgen maken over dit onderzoek. Zo wordt onder meer gekeken naar eerdere contacten van Kushner met buitenlandse leiders.

Het gaat hier specifiek om de contacten met Moskou en de eventuele Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De speciale aanklager richt overigens zich niet alleen op Kushner. Trumps gehele campagneteam wordt onder de loep genomen.

Zo werden de voormalige campagneleiders van Trump, Paul Manafort, en zakenpartner Rick Gates in oktober als eerste gedagvaard na onderzoek van Mueller. Het duo zit momenteel vast op verdenking van bedrog met belastingen, valse getuigenis en het witwassen van geld.

Zorgen om Trump

Volgens Vanity Fair maakt Kushner zich tevens zorgen om zijn schoonvader. Mueller onderzoekt of Trump de rechtsgang zou hebben belemmerd toen FBI-directeur James Comey in mei werd ontslagen.

Comey leidde destijds het Rusland-onderzoek. Trump heeft later toegegeven dat 'Rusland' inderdaad deels reden was van ontslag.

Donald Trump Jared Kushner

Foto: Kushner en de Amerikanse president Donald Trump. Bron: REUTERS/Kevin Lamarque

Kushner was samen met Manafort en Trump Jr. aanwezig bij een heimelijke ontmoeting met een Russische advocate in de Trump Tower in juni 2016. Ook zou Kushner erop hebben aangedrongen dat Comey werd ontslagen, zo meldde The Wall Street Journal eerder.