Nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne binnenkort zijn derde jaar ingaat, is het einde van het conflict absoluut nog niet in zicht.

Oekraïne lijdt onder slinkende munitievoorraden en moeite heeft om nieuwe troepen te werven. In principe kan het Oekraïense leger een langdurige uitputtingsslag aan, maar dan moet het land wel hulp blijven ontvangen van westerse partners, zo schrijven analisten van de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) in een recente analyse.

Sommige militaire strategen denken dat het conflict in Oekraïne zelfs een “Vietnam” zou kunnen worden voor de Russische president Vladimir Poetin. “We hebben vaker gezien dat kleinere landen grote landen verslaan in oorlogsconflicten, met Vietnam als belangrijk voorbeeld. Dat is precies de juiste manier is om naar deze oorlog te kijken”, gaf directeur Max Bergmann van het Europe, Russia, and Eurasia Program van het CSIS afgelopen week aan tijdens een persbriefing.

Vietnam, 1975. Foto: Getty Images

In de Vietnamoorlog verloren meer dan 58.000 Amerikanen hun leven in een lange, slepende strijd tegen de communistische regering van Noord-Vietnam. De oorlog begon in de jaren 1950 en duurde tot 1975, toen de Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon in handen viel van het Noord-Vietnamese leger.

Analisten denken dat Oekraïne, mits er cruciale militaire steun uit het Westen blijft komen, een uitputtingsstrijd met het Russische leger kan rekken. Dan komt er mogelijk een moment dat Rusland wordt gedwongen om de kosten en baten van de oorlog opnieuw te bekijken.

Voorlopig is echter onzeker of Oekraïne voldoende militaire steun blijft krijgen vanuit de VS en Europa. Het Amerikaanse Congres debatteert momenteel over een pakket van 60 miljard dollar dat cruciaal zou kunnen zijn voor het verloop van de oorlog.

"Als die financiering wordt goedgekeurd, twijfel ik er niet aan dat Oekraïne in 2024 in staat zal zijn om het Russische offensief volledig tegen te houden," zei Bergmann. "Ik ben zelfs vrij optimistisch zijn over het potentieel van Oekraïne in 2025".

LEES OOK: Binnen 10 jaar kan er een oorlog tussen Rusland en de NAVO uitbreken, volgens de inlichtingendienst van Estland.