Voor één liter trappistenbier werd vroeger twaalf liter water verspild. Onacceptabel, vond broeder Isaac van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. “Als je zeven keer per dag bidt en vervolgens de aarde vervuilt, ben je niet goed bezig.”

In de brouwerij van de abdij in Berkel-Enschot brouwen de monniken al sinds 1884 trappistenbier. Aanvankelijk was de drank bestemd voor de plaatselijke bevolking. Zij kregen daarmee een alternatief voor het vervuilde, ongezonde drinkwater.

Tegenwoordig is de brouwerij met een productie van 100 tot 110 duizend hectoliter per jaar een grote leverancier, die samenwerkt met Royal Swinkels Family Brewery (voorheen Bavaria). Enkele bekende merken zijn La Trappe Puur (4,7%), La Trappe Dubbel (7%) en Quadrupel (10%).

Zuinig

Broeder Isaac is als prior, de tweede man van het klooster, verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken. Hoewel er miljoenen omgaan in de brouwerij weigert hij te spreken van een onderneming.

“Het werk dat we doen hoort bij het kloosterleven. Dus ook in de brouwerij handelen we naar Gods woord. Enerzijds betekent het dat we een deel van de inkomsten gebruiken voor goede doelen. Zo financieren we diverse schoolprojecten in Afrika. Anderzijds betekent het dat we zuinig willen zijn op de Schepping.”

La Trappe bierbrouwer waterverspilling duurzaamheid waterzuivering

Bier brouwen is van nature weinig duurzaam. Er wordt veel water verbruikt, onder meer om flesjes en biertanks te reinigen, en de brouwerij schoon te maken. In het verleden ‘kostte’ één liter bier twaalf liter water. “Dat hadden we al teruggebracht tot zes liter, maar dat vonden we nog steeds niet goed genoeg,” zegt broeder Isaac. “Ons doel is geen druppel water te verspillen.”

Circulair proces

De oplossing werd gevonden in een unieke zuiveringsinstallatie die samen met Waterschap Dommel is gerealiseerd. Al het water dat in het productieproces wordt verbruikt, komt terecht in een grote tropische plantenkas. Micro-organismen breken de schadelijke stoffen af, waarna schoon water overblijft.

Broeder Isaac: “Dat gebruiken we om verdroging van de landerijen rondom het klooster tegen te gaan. In de toekomst willen we dit water ook gebruiken om flesjes te spoelen. Dan komt een circulaire waterhuishouding dichtbij!”

Groene lening

De zuiveringsinstallatie was kostbaar, en werd gefinancierd door ING Groenbank. “Omdat we aan de duurzaamheidscriteria van ING voldoen kwamen we voor deze financiering in aanmerking. Het voordeel is dat we een extra lage rente betalen. Mede hierdoor werd de zuiveringsinstallatie mogelijk,” zegt broeder Isaac.

La Trappe bierbrouwer waterverspilling duurzaamheid waterzuivering

Hij wil de rentelasten verder terugbrengen door innovatieve contracten af te sluiten met leveranciers. “We onderzoeken bijvoorbeeld of we de verlichting kunnen ‘huren’ in plaats van alle lampen zelf te kopen.”

Regelgeving moet beter

Brouwerij en klooster moeten in 2024 energieneutraal zijn, vindt broeder Isaac. Zonnepanelen en elektrisch rijden zijn al ingeburgerd. Een volgende stap is een warmtepomp om klooster en brouwerij mee te verwarmen.

La Trappe bierbrouwer waterverspilling duurzaamheid waterzuivering

Broeder Isaac: “Een probleem is de regelgeving. Het kostte drie jaar om een vergunning te krijgen voor de zuiveringsinstallatie. Ik kwam laatst Sybrand van Haersma Buma van het CDA tegen. ‘Laat mij eens aan die klimaattafel zitten’, zei ik hem, ‘want volgens mij weten jullie nauwelijks welke goede initiatieven er allemaal al zijn in het land’. Complexe regelgeving staat innovatie nu helaas in de weg.”

ING Groenbank is 100 procent dochter van ING en financiert sinds 1996 duurzame projecten met de Groenfinanciering. Dit is een lening met een lagere rente, op basis van een aantal duurzaamheidscriteria van de overheid. Denk je zelf na over duurzame renovatie van je bedrijfspand, een investering in zonnepanelen of een ander duurzaam project? Bekijk hier wat er voor jouw onderneming mogelijk is op het gebied van duurzaam ondernemen.

Dit is een artikel in een reeks over ondernemen van ING Zakelijk. ING Zakelijk is een partnerexpert van Business Insider Nederland.

Advertisement