Nu Barack Obama niet langer de president van de Verenigde Staten is, vond zakenblad Forbes het tijd om eens te kijken naar de inkomsten van Obama en zijn vrouw Michelle van de afgelopen twaalf jaar.

Barack Obama is niet alleen de eerste zwarte president van de Verenigde Staten, de man die twee oorlogen tot een einde bracht en verschillende wetten implementeerde. Hij is ook de man die een slordige 19 miljoen euro binnen harkte in zijn periode als senator en president.

Driekwart van dat bedrag ontvingen de Obama’s door lucratieve contracten bij uitgeverijen, aldus de analyse van Forbes van twaalf jaar aan financiële documenten van Barack en Michelle.

Obama verdiende omgerekend zo’n 14,5 miljoen euro als auteur van drie boeken, sinds zijn start als senator in 2005. In die eerste jaren als politicus verdiende omgerekend hij zo’n 79.000 euro per jaar aan salaris.

Zijn bestseller Audacity of Hope leverde Obama omgerekend zo'n 8,2 miljoen euro op, samen met het kinderboek Of Thee I Sing: A Letter To My Daughters. 

De verkoop van zijn memoires Dreams from my father, uitgegeven in 1995, nam ook een vlucht toen hij eenmaal aan een carrière in Washington begon. Dat boek leverde Obama omgerekend zo'n 6,3 miljoen euro op.

Obama ontving als president ook nog eens 2,8 miljoen salaris vanuit de overheid.

Obama lucratief auteur

Obama wist zijn levensverhaal goed te verkopen. Hij was nog geen maand in dienst als senator, toen de ethische commissie een deal goed die Obama een voorschot van 1,5 miljoen euro aan royalties zou opleveren. Hij tekende bij uitgever Random House voor twee non-fictie boeken en een kinderboek.

In Obama's beginjaren als senator werkte zijn vrouw Michelle als onder-directeur bij het universitair ziekenhuis van Chicago. Haar salaris was omgerekend een kleine 300.000 euro in 2005 en zo'n 250.000 euro in 2006. In de jaren erna nam haar inkomen sterk af doordat haar man aan zijn race voor het presidentschap begon.

Vanaf 2008 werd het pas echt interessant. Twee weken voor Obama's inauguratie als de 44ste president van de Verenigde Staten tekende hij nieuwe contracten bij zijn uitgever.

Hij kwam aan de ene kant overeen dat hij tijdens zijn presidentschap geen non-fictie boek zou schrijven, terwijl hij een deal van zo'n 460.000 euro sloot als voorschot op een nieuwe uitgave - voor tieners - van Dreams From My Father. Hij rondde het manuscript van Of Thee I Sing: A Letter To My Daughters af. Het boek kwam in november 2010 op de markt. Obama doneerde alle inkomsten van dat boek aan goed onderwijs voor kinderen van gewonde en overleden soldaten.

In de acht jaar erna verdienden de Obama's zo'n tien miljoen euro. In zijn belastingaangifte staat dat Obama omgerekend 2,8 miljoen - voor belastingaftrek - presidentssalaris ontving (dat komt neer op omgerekend 350.000 euro per jaar). Ongeveer 115 duizend euro kwamen in het laatje door rente en dividend bij verschillende investeringsmaatschappijen.

Goede doelen

De Obama's incasseerden niet alleen, ze gaven ook geld weg. Van 2000 tot 2004 doneerden ze zo'n 78.000 euro aan goede doelen, ongeveer 0,6 procent van hun inkomsten. Van 2005 tot 2015 steeg dat percentage naar acht procent doordat ze iets meer dan een miljoen weggaven.

De recente geschiedenis van Bill en Hillary Clinton leert dat het echt grote geld pas komt ná een presidentschap. Bill en Hilary verdienden 223 miljoen euro in de vijftien jaar nadat Bill afzwaaide als president. Het gros van dat inkomen kwam van peperdure speeches en uitstekende boekendeals.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl