Altijd al een haven, aanlegkades en een 140 meter lange pier willen hebben in de hoofdstad?

Nu is je kans om mee te bieden op dit unieke kavel, dat binnenkort onder de hamer gaat. Maar dan niet in een achteraf gehuurd zaaltje, maar gewoon thuis achter de computer. Met een paar muisklikken op de website van BOG Auctions kun je eigenaar worden van de Shipdock en Melissapier in Amsterdam-Noord. Wel eerst even enkele tientallen miljoenen opzij zetten voor de 196.683 m2 en de herontwikkeling hiervan.

De veiling van het bedrijventerrein, die 12 oktober start om 13:00 uur, is uniek vanwege zijn omvang. “Het laat zien dat de internetveiling geaccepteerd is”, zegt Richard Dieteren, Business Unit Manager Real Estate van BOG Auctions, onderdeel van BVA Auctions. “Waar in 2012 nog amper online vastgoed werd geveild, is dit inmiddels opgelopen tot bijna 40% van het totale aanbod. En de verwachting is dit in 2018 zal toenemen tot 75 – 80 procent.”

Opmars van vastgoedveiling

Volgens Dieteren is de opmars van de internetveiling voor vastgoed niet te stuiten. “Waar een veiling soms als ongebruikelijk wordt gezien, zien we dat deze perceptie snel aan het veranderen is. Het aantal niet-gedwongen veilingen neemt toe, omdat het een nieuwe kans is om een object in een veel bredere doelgroep onder de aandacht te brengen. Een online veiling is al lang geen ‘last resort’ meer, maar een ‘new opportunity’ geworden.

Shipdock BVA Auctions

De trend is terug te zien in de cijfers van BOG Auctions (commercieel vastgoed). In 2013 waren er 105 veilingen, dat aantal is vorig jaar gegroeid naar ruim 800. En waar het aanbod vroeger bestond uit hoofdzakelijk kleine objecten, vinden ook steeds grotere objecten zoals Shipdock hun weg naar de veiling.

Banken hebben grote portefeuilles en beleggers vinden dat interessant. “Zo veilden we 730 appartementen, 430 woningen en 300 parkeerplaatsen. Dat ging weg voor ruim 48 miljoen. Dat bedrag had je er nooit voor gekregen in een zaaltje, zonder transparant proces.” Ook overheden en woningbouwcorporaties gaan digitaal: “De overheid krijgt zo nooit het verwijt dat het partijen buiten sluit.”

Democratisering van de markt

De online verkoop bij opbod en afslag heeft de markt gedemocratiseerd: ook particulieren krijgen een kans om mee te bieden. “Vroeger werden zulke veilingen gedomineerd door handelaren”, legt Dieteren uit. “Het was niet uitzonderlijk dat er vooraf prijsafspraken waren gemaakt, waardoor anderen er niet tussenkwamen. In 2013 was 75 procent van de veilingkopers professioneel. In 2016 nog maar 32 procent.”

Dat is volgens de veilingexpert goed nieuws voor verkopers: “Opbrengsten zijn nu ook beter. Een particulier heeft voor hetzelfde object meer geld over dan een handelaar die marge moet maken. Daarnaast zit de economie uiteraard ook mee.”

Hoe vanzelfsprekend dit ook klinkt, vastgoedveilen is nog relatief nieuw. Na de crisis ontstond een faillissementsgolf waardoor banken vanaf 2009 veel bedrijfspanden moesten veilen. Voor BVA Auctions was dat het startschot voor de ontwikkeling van een specifiek platform voor deze markt. “Bij een online veiling is het belangrijk dat iedereen op hetzelfde moment hetzelfde ziet. En de veiling moet voldoen aan wettelijke eisen. Pas sinds 1 januari 2015 is de wetgeving aangepast en is online veilen zonder fysieke veilinglocatie wettelijk toegestaan”, zegt Dieteren.

Zo werkt vastgoedveiling

Het bieden op vastgoed werkt overigens anders dan een “gewone” veiling. Er zijn twee fases: opbod en afslag, wat ook wel mijnen wordt genoemd. Allereerst is het mogelijk om bij de inzetfase tegen elkaar op te bieden. Wordt er in de laatste paar minuten geboden, dan wordt de veiling automatisch iets verlengd. Zo is er voor iedereen tijd genoeg om na te denken en eventueel hoger te bieden. Na sluiten van de inzet start de afslag. Hier wordt een bedrag bovenop het hoogste opbod geteld. Vervolgens gaat het totaalbedrag in stapjes naar beneden. Zodra er iemand op ‘mijn’ klikt heeft deze het voor het weergegeven bedrag. Mijnt er niemand dan blijft de hoogste opbieder de hoogste bieder.

Dieteren ziet de toekomst van het internetveilen dan ook met vertrouwen tegemoet. “De technologie is er klaar voor en wordt door een steeds grotere groep bieders omarmd. Daarnaast bieden we voor verkopende partijen als banken en curatoren, maar ook gemeenten, corporaties en eigenaren een uniek en transparant verkoopmiddel. Met de kennis die we in huis hebben, bieden we voor elk object een passende oplossing.”

Voor meer informatie: Richard Dieteren (LinkedIn), 06 – 30374731.

LEES OOK: De bizarre levens van leegstaande bedrijfspanden