• Nu de Indiase premier Narendra Modi is herkozen voor een derde ambtstermijn, zal de concurrentie tussen China en India verder oplaaien, verwachten kenners.
  • Voor zowel Modi als de Chinese president Xi Jinping is de zelfredzaamheid van hun land topprioriteit.
  • En beide landen hebben een visie voor een economisch leidende positie in de wereld,  waarbij ze de focus leggen op de maakindustrie.
  • Lees ook: De Indiase premier Modi wil van zijn land een echte wereldmacht maken als tegenwicht voor China

De economische rivaliteit tussen India en China wordt waarschijnlijk heviger, nu de Indiase premier Narendra Modi een historische derde ambtstermijn in de wacht heeft gesleept tijdens de recente parlementsverkiezingen.

De concurrentie tussen de twee landen laait waarschijnlijk verder op, omdat Modi en de Chinese leider Xi Jinping een obsessie voor zelfredzaamheid van hun land delen, schrijft David Lubin, onderzoeker bij de Londense denktank Chatham House.

Modi heeft een visie voor het land genaamd ‘Viksit Bharat‘, ofwel ‘Ontwikkeld India’, waarin het pad is uitgestippeld dat de Zuid-Aziatische reus naar een ontwikkelde economie in 2047 moet leiden.

Ondertussen streeft Xi naar werelddominantie voor China in 2049. “In Azië hangt de strijd om het economisch leiderschap in de lucht”, aldus Lubin.

India en China leggen focus op maakindustrie

Volgens Lubin zal India waarschijnlijk zwaar inzetten op de maakindustrie. "Grootsheid is in wezen relatief, en in het streven ernaar telt de vergelijking met China", stelt hij.

Zelfredzaamheid is prioriteit in het beleid van zowel India als China, "en dat gaat waarschijnlijk gepaard met een obsessie voor de maakindustrie", schrijft de onderzoeker.

Vooralsnog ligt China op kop. Het bruto binnenlands product (bbp) is er met 18.500 miljard dollar fors hoger dan het bbp van India van 3.900 miljard dollar. China gold de afgelopen vier decennia ook als de 'fabriek van de wereld'.

Maar er lijkt een kentering gaande te zijn. Bedrijven diversifiëren en verplaatsen hun activiteiten vaker buiten China om te voorkomen dat ze te afhankelijk worden van één land. Tegelijk streeft India ernaar het nieuwe China te worden.

Gegeven het feit dat India de grootste bevolking ter wereld heeft - waarvan 65 procent jonger is dan 35 jaar - liggen er enorme kansen voor het Zuid-Aziatische land.

Echter, Modi's partij heeft in de afgelopen verkiezingen haar meerderheid in het parlement verloren, waardoor het veel moeilijker wordt voor zijn regering om de hervormingen door te voeren die broodnodig zijn om de groei van het land te stimuleren.

Daarnaast concurreert India niet met westerse hogelonenlanden, zoals China deed, zegt voormalig hoofd van de Centrale Bank van India Raghuram Rajan tegen het Amerikaanse mediabedrijf NPR. In plaats daarvan concurreert India met andere opkomende landen als Vietnam, Bangladesh, Maleisië en China.

Volgens Rajan kan India veel beter inzetten op de dienstensector, aangezien een groot deel van de bevolking Engels spreekt.

Maar Delhi geeft grof geld uit om China in te halen, onder meer met 20 miljard dollar aan maatregelen en subsidies om de productie in 14 belangrijke sectoren te stimuleren, waaronder elektronica, auto's en batterijen voor elektrische auto's.

Daarnaast ging er 10 miljard dollar naar de halfgeleiderchipindustrie, een strategische sector waarin Taiwan een dominante positie heeft. India heeft geprobeerd Taiwanese chipfabrieken over te halen om in het land te investeren en heeft daarbij enig succes geboekt.

De Indiase premier Narendra Modi (links) en de Chinese president Xi Jinping.
De Indiase premier Narendra Modi (links) en de Chinese president Xi Jinping.
China Daily via REUTERS/File Photo

India's moeizame relatie met China

Gezien de voortdurende rivaliteit tussen India en China en de pogingen van de regering Modi om investeringen uit Taiwan aan te trekken, is de relatie tussen Delhi en Beijing niet bepaald optimaal bij de start van de nieuwe ambtstermijn van Modi.

Na de verkiezingen in India aanvaardde Modi felicitaties van de Taiwanese president William Lai, dit tot woedde van China dat Taiwan als eigen grondgebied beschouwd.

“China verzet zich tegen alle vormen van officiële interacties tussen de Taiwanese autoriteiten en landen die diplomatieke betrekkingen met China hebben”, zei woordvoerder Mao Ning van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken als reactie tijdens een persconferentie.

Het buitenlandbeleid van India ten opzichte van China zal waarschijnlijk niet veranderen na de herverkiezing van Modi, zegt Ivan Lidarev tegen het Singaporese mediabedrijf Channel NewsAsia. Hij is veiligheidsonderzoeker Azië aan het King's College in Londen.

“India heeft jarenlang een zeer actief buitenlandbeleid gevoerd om toenadering te zoeken tot het Westen en tegenwicht te bieden aan China”, vertelt hij aan de omroep. “Er bestaat hierover een zeer sterke consensus binnen India.”

Ondertussen probeert China India's invloed op het wereldtoneel in te dammen, zegt hij.

“Ik denk dat India ernaar streeft om zichzelf te positioneren als leider van het mondiale zuiden. En natuurlijk wil China deze positie”, voegde Lidarev eraan toe, die net als Lubin van de Londense denktank verwacht dat de rivaliteit tussen de landen toeneemt. "Ik denk dat Beijing veel zal doen om de Indiase pogingen om gezien te worden als de natuurlijke leider van de wereld, te beperken."

LEES OOK: De Indiase premier Modi wil van zijn land een echte wereldmacht maken als tegenwicht voor China