Hillary Clinton heeft dinsdag tegen Christiane Amanpour van CNN gezegd dat ze ervan overtuigd is dat ze op weg was naar de winst van de presidentsverkiezingen, totdat de FBI elf dagen voor de verkiezingsdag aankondigde opnieuw haar e-mails te onderzoeken.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken zegt “absoluut zelf de verantwoordelijkheid” te nemen voor haar nederlaag, maar dat “een combinatie van de brief van FBI-directeur Jim Comey op 28 oktober en Russische Wikileaks twijfel zaaiden bij mensen die van plan waren op mij te stemmen.”

Op 28 oktober schreef Comey een brief naar het Congres waarin hij zei dat de FBI informatie had over “het bestaan van e-mails die relevant lijken” voor het onderzoek naar de persoonlijke email-server van Clinton, dat oorspronkelijk was afgesloten in juli.

De brief werd direct openbaar gemaakt door de Republikeinse afgevaardigde Jason Chaffetz uit Utah. Het nieuws domineerde vervolgens de headlines van alle toonaangevende media in aanloop naar de verkiezingen.

“Zoals opiniepeiler Nate Silver al heeft geconcludeerd was ik uw president geweest als de verkiezingen op 27 oktober zouden zijn gehouden”, zei Clinton.

Het Comey-effect

Silver, de hoofdredacteur van FiveThirtyEight, heeft betoogd dat de Comey's brief Clinton het presidentschap heeft gekost. In de peilingen verloor Clinton direct drie procentpunten toen de brief werd gepubliceerd.

Politieke wetenschappers noemen die terugval op het laatste moment volgens The New York Times "het Comey-effect".

Silver wijst erop dat Clinton de staten Florida, Wisconsin, Pennsylvania en Michigan uiteindelijk maar met minder dan één procentpunt verloor.

Trots op de campagne

Eind juli, maanden voordat de brief van Comey bekend werd, begon Wikileaks met het publiceren van e-mails van John Podesta, de camapagneleider van Hillary Clinton. Wikileaks bleef tot in oktober steeds e-mails vrijgeven die hoogstwaarschijnlijk door Russen zijn gehackt.

De Amerikaanse inlichtingendiensten stelden in januari dat de Russische president Vladimir Poetin de opdracht heeft gegeven voor het hacken om de kandidatuur van Clinton te ondermijnen en die van de uiteindelijk tot president verkozen Donald Trump een zetje te geven.

"Het bewijs" dat deze twee gebeurtenissen zijn uitgevoerd om haar kandidatuur te beschadigen is "overtuigend", zei Clinton dinsdag tegen Amanpour. Maar ze zei dat ze "trots" is op haar campagne waarin ze "een enorme hindernis van negativiteit, van schijnbare gelijkwaardigheid en zoveel meer" heeft overwonnen.

Seksisme in de VS

Na eerdere opmerkingen van Clinton over vrouwenrechten waarover ze zei dat die "tot de onafgemaakte zaken van de 21ste eeuw behoren" vroeg Amanpour of Clinton denkt dat "seksisme, vrouwenhaat en ongelijkheid" nog steeds bestaan in de Verenigde Staten en of ze denkt daar het slachtoffer van te zijn geworden tijdens de verkiezingen.

"Ik denk dat dat een rol heeft gespeeld", antwoordde Clinton. "Het bestaat echt en maakt onderdeel uit van het politieke, sociale en economische landschap." Maar ze voegde er wel aan toe dat "andere dingen" ook een rol hebben gespeeld.

"Elke dagen komen we meer te weten over de ongekende bemoeienissen tot aan een vreemde mogendheid [Rusland, red.] aan toe wiens leider geen lid is van mijn fanclub", zei ze.

LEES OOK: De strategie achter de vaak bizarre tweets van Donald Trump