Hillary Clinton, de Democratische presidentskandidaat van 2016, heeft haar beschuldiging dat president Donald Trump een “marionet” is van de Russen herhaald op het favoriete medium van Trump.

In een zeldzame tweet van haar hand schrijft ze: “Zoals ik al gezegd heb: een marionet.” Ze gaf het commentaar bij een retweet van een filmpje dat nu viraal is gegaan uit een verkiezingsdebat in 2016 waarin ze voor het eerst zei dat Trump een “marionet” van de Russen is.

Toen Trump destijds zei dat de Russische president Vladimir Poetin “geen respect” had voor Clinton, sloeg ze terug door te zeggen “dat dat komt omdat hij liever een marionet als president heeft”.

“Het is duidelijk dat u niet wil toegeven dat de Russen betrokken zijn bij cyberaanvallen op de Verenigde Staten, dat u spionage van onze eigen mensen hebt aangemoedigd, dat u duidelijk de wensen van Poetin in wilt willigen, de NAVO wil opbreken … en dat u nog steeds hulp van hem krijgt, omdat hij een heel duidelijke favoriet heeft in deze race”, zei Hillary Clinton in dat debat in het najaar van 2016.

In juli 2018 klaagde speciaal aanklager Robert Mueller twaalf Russische veiligheidsmedewerkers aan voor de hacks van The Democratic National Committee, The Democratic Congressional Campaign Committee en het campagneteam van Hillary Clinton in het voorjaar en de zomer van 2016.

Nieuwe beschuldigingen tegen Trump

De tweet van Clinton volgde op twee nieuwsverhalen van dit weekend met nieuwe beschuldigingen van verdachte contacten tussen Trump en Rusland.

The New York Times meldde vrijdagavond dat de FBI een onderzoek had geopend naar de vraag of Trump al dan niet bewust voor de Russen werkte toen hij voormalig FBI-directeur James Comey in mei 2017 ontsloeg.

Trump zei destijds in een televisie-interview dat “that Russia thing” een factor was geweest bij zijn beslissing, daarmee verwijzend naar het onderzoek van de FBI naar Russische bemoeienis met de verkiezingen van 2016 en naar zijn voormalige campagnemedewerkers.

Op zaterdag schreven zowel The Washington Post als The Wall Street Journal dat Trump erg ver is gegaan om de inhoud van zijn gesprekken met Poetin geheim te houden. Zo heeft hij volgens de kranten de aantekeningen van een vertaler in beslag genomen en verborgen voor hoge stafmedewerkers. De vertaler zou een verbod hebben om over de ontmoetingen met Poetin te praten.