Als je ergens in de afgelopen paar jaar wel eens een tweedehands concertkaartje hebt gekocht, heb je waarschijnlijk gebruikgemaakt van Ticketswap.

Het Nederlandse bedrijfje werd in 2012 opgericht door de vrienden Hans Ober, Frank Roor en Ruud Kamphuis en gaat inmiddels behoorlijk lekker. Of je nu een kaartje zoekt voor een festival in Nederland, Polen, Duitsland of Hongarije, je kunt bijna altijd wel terecht bij Ticketswap.

Een bedrijfje oprichten met vrienden kan voor een aantal extra struikelblokken zorgen; naast het runnen van het bedrijf moet je er ook voor zorgen dat je ondanks het harde werk nog gewoon vrienden blijft, en moet je af en toe behoorlijk eerlijk kunnen zijn tegen je collega’s/vrienden.

Business Insider zocht mede-oprichter Hans Ober op en vroeg hem waar andere jonge ondernemers in zo’n situatie goed over na moeten denken.


Zorg dat alles goed is vastgelegd

“Wij hebben vanaf moment één duidelijke afspraken op papier gezet, waar iedereen zich gewoon aan dient te houden. Daar hebben we vooraf ook goed advies voor ingewonnen. We hebben goede managementovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten gesloten, dus dat hele deel is goed afgevangen.”

“Mocht er iemand wegvallen, dan is het gewoon duidelijk hoe dat gaat. Als je dit soort zaken openhoudt, dan ga je ruzie krijgen omdat mensen iets niet eerlijk of aardig vinden. Het irritante is wel dat je er heel zwart naar moet gaan kijken; in een contract staat alles dat fout kan gaan, en je wil natuurlijk gewoon dat het goed gaat. En als het goed gaat, dan hoor je elkaar niet klagen.“

Verdeel alles eerlijk

“Wij hebben vanaf het begin af aan gezegd dat ieder gewoon een derde van het bedrijf krijgt - we staan hier als gelijken in. Daardoor is de balans ook goed. “

“Ik heb vaak gehoord dat mensen met vrienden samenwerken waarbij de een meer ervaring heeft dan de ander, en dat dat uiteindelijk niet recht wordt getrokken. Dan krijg je het idee dat je de ander rijk zit te maken. “

Werk niet oneindig lang door

“Wij hebben afgesproken dat we in principe gewoon van 9.00 tot 18.00 uur werken, hoewel dat in het begin wel anders is gelopen. Thuiswerken is bijvoorbeeld een valkuil. Als je veel thuis doet, is de lijn tussen werk en vrije tijd heel vaag. Op een gegeven moment was ik zo gefocust op mijn werk, dat ik niet meer kon ontspannen omdat je altijd bezig bent met werk.”

“Als het bedrijf groter wordt, is het daarom belangrijk om dat af te bakenen. Natuurlijk werk je af en toe in het weekend of in de avond, maar we hebben nu wel - het is echt heel kinderachtig - gewoon gezegd dat we tussen deze tijden werken en ook duidelijke afspraken gemaakt over vakantiedagen. Je werkt om leuke dingen te doen. Wat heeft het nog voor zin als je geen tijd meer hebt om leuke dingen te doen?"