Meghan Markle heeft een zoontje gebaard, maar we zitten nog met veel vragen. Van zijn naam tot speculatie over de titel die de baby gaat krijgen.

Een andere vraag waar veel mensen antwoord op willen is of de zoon van prins Harry en de Amerikaanse Meghan Markle een dubbele nationaliteit krijgt. Het enigszins verwarrende antwoord is ja en nee.

Het kind krijgt niet automatisch een dubbele nationaliteit bij de geboorte. Als prins Harry en Meghan Markle willen dat hun kind zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit krijgt, zullen ze daarvoor naar de Amerikaanse ambassade in Londen moeten gaan.

Volgens de Amerikaanse ambassade en consulaten in het Verenigd Koninkrijk kan een kind dat is geboren in Groot-Brittannië een aanvraag doen voor het Amerikaanse burgerschap “als de Amerikaanse ouder voor een periode van vijf jaar fysiek in de Verenigde Staten is geweest, waarvan minimaal twee na het veertiende levensjaar”.

Volgens de officiële richtlijnen moeten Harry en Meghan vooraf een afspraak maken op de Amerikaanse ambassade in Londen om de geboorte van hun kind aan te geven.

“Voor zover ik het begrepen heb moeten Harry en Meghan de nodige documenten voor hun kind presenteren om het recht op de Amerikaanse nationaliteit aan te tonen, maar is niet duidelijk of ze dat gaan doen”, zegt koningshuisverslaggever Victoria Murphy tegen ABC News.

Ze moeten in de ambassade in persoon belangrijke documenten laten zien, zoals het geboortecertificaat van hun zoontje, hun huwelijksakte en bewijs van het Amerikaanse staatsburgerschap van Markle.

Lees ook op Business Insider

Het duurt in totaal zo’n vier weken voordat het hele proces is afgerond.

Markle wil ook Britse worden

Of Harry en Meghan daadwerkelijk een aanvraag gaan doen voor de dubbele nationaliteit van hun kind is niet bekend, maar Markle gaat naar verluidt wel een aanvraag doen om de Britse nationaliteit te verkrijgen.

Toen Markle van de Amerikaanse staat Californië naar Groot-Brittannië verhuisde, deed ze dat op een familievisum. Maar na haar huwelijk heeft ze ook recht op het Britse staatsburgerschap.

Volgens woordvoerder Jason Knauf van Kensington Palace kan dat proces “een aantal jaar” duren.

Prins Harry vertelde maandag “heel trots” te zijn op zijn echtgenote en zei hun zoon over twee dagen aan de wereld te tonen:

Gelukswensen stromen binnen

Meghan en Harry worden sinds de geboorte van hun zoon overladen met gelukswensen. “Ik wens jullie het allerbeste in deze gelukkige tijden”, feliciteerde de Britse premier Theresa May het paar.

Doria Ragland, de moeder van Markle, is “in de wolken” met de geboorte van haar eerste kleinkind. Thomas Markle, de vader van Meghan, zei “trots te zijn dat zijn kleinzoon zal opgroeien in de Britse koninklijke familie”.

Koningin Elizabeth, haar echtgenoot Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla, William en Kate en de broers en zussen van de overleden prinses Diana, de moeder van prins Harry, zeggen in een gezamenlijk bericht verheugd te zijn met het nieuws van de geboorte.

Veel Britse politici hebben ook gelukswensen de wereld in gestuurd. Labourleider Jeremy Corbyn hoopt dat iedereen het goed maakt. De Schotse premier Nicola Sturgeon laat weten dat de geboorte “een gelukzalig moment” is.

De aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, feliciteerde het paar met een bericht op Twitter. “Dat God de familie mag zegenen met liefde, gezondheid en geluk”, tweette de leider van de Anglicaanse Kerk.

LEES OOK: Meghan Markle is bevallen van een zoon – de naam laat nog even op zich wachten