Het Britse ministerie van Defensie heeft een video uitgebracht waarin te zien is hoe een nieuw laserwapen wordt getest. Dat draagt de naam DragonFire.

In de video is te zien hoe het laser-directed energy weapon, ook wel LDEW genoemd, een vliegend doelwit raakt tijdens een test aan de Schotse kust.

Het ministerie verklaarde dat het wapen zichzelf heeft bewezen in tests en dat het in potentie de verdedigingsmogelijkheden van het Verenigde Koninkrijk kan transformeren.

Het nieuwe laserwapen van het VK: DragonFire
Het nieuwe laserwapen van het VK: DragonFire
Ministerie van Defensie Verenigd Koninkrijk

Volgens het ministerie is het wapen zo accuraat dat het op een afstand van één kilometer een kleine munt kant raken. Hoe ver het maximale bereik van het wapen is, blijft vooralsnog geheim.

Goedkoop laserwapen kan drones uit de lucht schieten

Een van de belangrijkste voordelen van het wapen is dat het goedkoop is. Het zou ongeveer tien pond (twaalf euro) per schot moeten kosten. Dat scheelt enorm met bijvoorbeeld luchtdoelraketten die miljoenen kunnen kosten.

Om te laten zien hoe het wapen in een echte gevechtssituatie ingezet zou kunnen worden, heeft het ministerie een animatie uitgebracht. Daarin is te zien hoe een schip van de Royal Navy met de DragonFire een klein vijandig schip opblaast en daarna drie drones onklaar maakt door precies te richten op hun aansturingssystemen.

Een DragonFire-laser schakelt een drone uit in een animatie
Een DragonFire-laser schakelt een drone uit in een animatie
Ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk.

Het wapen levert een "aanzienlijk operationeel voordeel, omdat het de luchtverdedigingscapaciteiten aan de frontlinie verbetert, terwijl munitiekosten dalen en de kans op nevenschade wordt beperkt", aldus het ministerie.

Maar het VK is niet het enige land dat aan laserwapens werkt. De VS, China en Israël werken ook aan eigen prototypes.

De laserwapens zouden bijzonder effectief kunnen zijn tegen vijandelijke drones die in toenemende mate worden ingezet voor aanvallen en spionage. In Oekraïne en in het Midden-Oosten worden drones veelvuldig gebruikt om vrachtschepen aan te vallen.

Helaas kampen wapens als DragonFire nog wel met enkele tekortkomingen. Volgens analisten is het namelijk nog niet duidelijk hoe de lasers presteren als ze gebruikt worden in bewolkte omstandigheden.

Daarnaast hebben ze veel energie en koeling nodig om genoeg licht voor langere periodes achter elkaar te produceren, waarmee ze hun doelwitten kunnen doorboren.

LEES OOK: Hoe AI de toekomst van moderne oorlogen raakt: simulatiespellen met computers, in plaats van mensen