De manier waarop legers zich voorbereiden op potentiële, toekomstige oorlogen kan ingrijpend gaan veranderen door de opkomst van artificial intelligence (AI), zeggen experts.

Zo kan de software het besluitvormingsproces bij simulatiespellen verbeteren. “Het zal beleidsmakers helpen om zwakke punten, kansen en uitdagingen te identificeren”, zegt onderzoeker Yasir Atalan van de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS) tegen Business Insider.

US Army / Thomas Mort

Simulatiespellen kunnen duizenden tot miljoenen euro’s kosten. En hoe nuttig ze zijn, is sterk afhankelijk van de spelers. “De beste spelers zijn vaak volgeboekt en op pad”, schrijft Atalan in een recent rapport.

In plaats van afhankelijk te zijn van mensen die rond een tafel zitten om een spel te spelen, kunnen analisten tegenwoordig de hulp van generatieve AI inschakelen, volgens het rapport. De software kan helpen door "verschillende perspectieven van verschillende bondgenoten" te belichten.

En dat helpt belanghebbenden bij het in kaart brengen van de verschillende beleidsopties en het identificeren van kansen en uitdagingen, wat volgens Atalan uiteindelijk het doel is van de simulatiespellen.

US Marine Corps / Yvonna Guyette

"Simulatiespellen blijven een cruciaal hulpmiddel voor militaire besluitvormers", concludeerde het Britse Alan Turing Institute vorig jaar in een onderzoek. "Ze kunnen worden gebruikt om personeel te trainen voor toekomstige conflicten en bieden inzicht in kritieke beslissingen bij oorlogsvoering, vredesonderhandelingen, wapenbeheersing en noodhulp."

Uit het onderzoek bleek ook dat AI het aantal benodigde spelers voor een simulatie zou kunnen verminderen, spellen zou kunnen versnellen en nieuwe strategieën zou kunnen opleveren.

De keerzijde van de inzet van AI bij simulatiespellen

Toch kent AI ook enkele beperkingen. Volgens onderzoeker en oorlogssimulatie-expert Ivanka Barzashka van King's College London kan het gebruik van de software leiden tot de verkeerde conclusies. Dat gebeurt met name wanneer de AI niet uitlegt hoe het tot een bepaald besluit komt, schrijft ze in het blad Bulletin of the Atomic Scientists.

Onderzoeker Atalan van denktank CSIS plaatst ook een kanttekening bij het gebruik van AI voor simulatiespellen. Omdat de software nog niet eigenhandig strategisch kan redeneren, is het lastig om de AI deel te laten nemen.

Partijen als OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zijn al wel bezig om autonome modellen te bouwen die zonder hulp taken kunnen uitvoeren, maar volgens Atala zijn de huidige versies beperkt tot het geven van de meest voor de hand liggende antwoorden op basis van de ingevoerde trainingsdata en data van het internet.

US military / Javier Chagoya

De autonome spelers brengen wel risico's met zich mee, denkt Atalan. Zo houdt hij het voor mogelijk dat de kunstmatige intelligentie de vooroordelen van zijn trainingsdata toepast in zijn gedrag.

"Het is onmogelijk om mensen te vervangen", concludeert hij. "Mensen zijn nog steeds centraal in het hele proces. Maar de hulp van AI kan nuttig zijn bij het denkproces en de besluitvorming."

LEES OOK: Het AI-model achter ChatGPT kan goed helpen om uit te vinden hoe je biologische wapens maakt, blijkt uit onderzoek