Rijkswaterstaat is in deze hete dagen alert op beweegbare bruggen in het wegennet. Een aantal bruggen wordt van te voren al gekoeld omdat die ‘gevoelig’ zijn voor de hitte.

Aannemers staan klaar als er toch problemen zijn. Die kunnen dan snel aan de slag, zei donderdag een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Hij zei dat er nog geen grote problemen zijn geweest.

In beweegbare bruggen zit veel staal en zijn extra gevoelig voor de hitte. “Die bruggen moeten we kunnen blijven bedienen omdat ook de scheepvaart door moet gaan.” Ook de bruggen in de Afsluitdijk worden preventief gekoeld door ze nat te houden.

Bijna alle geplande wegwerkzaamheden gaan de komende dagen ondanks de hitte gewoon door. Alleen dit weekeinde wordt niet gewerkt op de A1 tussen Naarden en de Muiderbrug.

ProRail koelt spoorbruggen extra waar dat nodig is. Ook de spoorbeheerder heeft ploegen achter de hand om in actie te komen als het fout loopt op het spoor. Bovendien staan er extra wegsleeplocks klaar en controleert ProRail constant het spoor. “Het is alle hens aan dek”, zei een woordvoerder.

Nederland zindert

De tropische hitte heeft ons land danig in zijn greep. Sinds het begin van de weermetingen was het nog niet eerder zo warm op 1 juli als dit jaar. In De Bilt kwam de temperatuur woensdag om 14.20 uur uit op 31,7 graden. Het record stamde uit 1961, toen het 31,5 graden werd.

De hoogste temperatuur is woensdag vooralsnog gemeten in Hoek van Holland. Dat komt door de zandbodem, waardoor het op dit soort dagen relatief warm kan zijn, aldus weeronline.nl. Daar komt nog bij dat de wind uit het zuidoosten waait en de Noordzee niet voor verkoeling zorgt.

Piek in waterverbruik

De drinkwaterbedrijven zien deze dagen forse pieken in het waterverbruik. Ze melden een stijging van tussen de 20 en 30 procent, vooral aan het begin van de avond. Mensen nemen dan een extra douche om af te koelen en sproeien de tuin. De komende dagen, als het kwik nog verder stijgt, worden verbruikrecords verwacht. Mensen hoeven niet bang te zijn voor een watertekort: de drinkwaterbedrijven hebben voldoende in voorraad.

Water om weilanden en akkers te beregenen wordt in delen van het land wel schaarser. In Noord- en Midden-Limburg mogen boeren vanaf donderdag niet meer sproeien met water uit beken en riviertjes. Die staan bijna droog en moeten worden aangevuld met water uit de Maas. In Midden- en West Brabant en delen van Zeeland gold al een beregeningsverbod door de aanhoudende droogte.

Airco's, ventilatoren, vriezers en ijskasten zijn niet aan te slepen. Elektronicabedrijven kunnen de vraag nog net bijbenen, doordat ze in allerijl nieuwe voorraden inslaan. De apparaten gaan als warme broodjes over de toonbank: zo heeft MediaMarkt in twee dagen tijd meer dan 10.000 airco's en ventilatoren verkocht.

Evenementen afgelast

Voor organisatoren van evenementen gooit de hitte roet in het eten. Veel wielertoertochten, markten, hardloopwedstrijden, excursies en festivals zijn afgelast omdat het niet verantwoord wordt gevonden om ze te laten doorgaan.

Reddingsbrigades aan zee waarschuwen voor de aflandige wind. Daardoor kunnen luchtbedjes afdrijven richting volle zee. Ook worden veel kwallenbeten gemeld. Wie wil gaan zwemmen in meren, plassen of rivieren, moet alert zijn op blauwalg. De bacterie, die irritatie aan huid en ogen en maag- en darmklachten kan veroorzaken, heeft her en der al de kop opgestoken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl