• Worldcoin, dat een irisscan als bewijs van menselijkheid gebruikt, stijgt in populariteit.
  • Maar Isaac Patka, een expert op het gebied van Web3, zegt dat het kwetsbare bevolkingsgroepen kan uitbuiten.
  • Geoffrey Arone, oprichter van een AI-bedrijf, vreest dat het ecosysteem gehackt of veranderd kan worden.
  • Lees ook: Silicon Valley redt ons van de AI-pocalypse, toch?

Worldcoin (WLD) haalde de krantenkoppen met zijn poging om een nieuwe financieel netwerk te creëren.

Het cryptoproject, mede opgericht door OpenAI-oprichter Sam Altman, heeft als missie om economische kansen te creëren voor iedereen ter wereld. Volgens de whitepaper van het project wil het ook een systeem bouwen dat mensen kan onderscheiden van kunstmatige intelligentie.

Om dit te bereiken worden er wereldwijd kleine ‘Orb’-apparaten geplaatst. Hier kunnen mensen zich melden om hun iris te laten scannen. Hierdoor wordt een identificatienummer vastgesteld op de blockchain op basis van de vooronderstelling dat een gebruiker een uniek mens is. Gebruikers ontvangen een digitale identiteitskaart die hun menselijkheid verifieert terwijl ze verder anoniem blijven. Ze ontvangen ook 25 WLD-tokens waarmee ze mede-verantwoordelijk kunnen nemen voor het toezicht op het project.

Op de openingsdag steeg het WLD token van 1,70 dollar naar 3,58 dollar, een stijging van ongeveer 110,6 procent, blijkt uit cijfers van CoinMarketCap. De dag daarna daalde de waarde naar ongeveer 2,32 dollar.

Hoewel de missie van Worldcoin nobel klinkt, zijn sommige crypto-experts sceptisch.

Isaac Patka, een crypto-ontwikkelaar en specialist in Web3-beveiliging, gelooft dat de hype snel zal verdwijnen. Hij zegt dat het niet de eerste keer is dat een crypto probeert een wereldwijd identiteitsnetwerk te creëren.

Net als andere blockchains, werkt WLD ook op een consensusconcept vergelijkbaar aan proof-of-work en proof-of-stake. In het geval is WLD gebaseerd op 'proof of personhood'. Dat betekent dat elk mens er onderdeel van kan worden zodra het systeem vaststelt dat een deelnemer zowel een mens als uniek is.

Hoewel het idee achter het project goed bedoeld is, is het behoorlijk riskant, vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen, stelt Patka. Mensen kunnen worden uitgebuit door zich aan te melden om hun iris te laten scannen en vervolgens hun accounts te verkopen voor een beetje geld. Daarmee geven ze direct hun identiteit op, maar weten ze niet waar ze aan beginnen als ze dit doen.

Hij wijst ook op de whitepaper van Worldcoin, waarin wordt erkend dat hoewel een authentiek persoon een ID zou moeten aanmaken, die ID kan worden overgedragen in ruil voor geld. Dit zou op zijn beurt fraudeurs in staat kunnen stellen om veel Worldcoin-ID's te bezitten.

De whitepaper van het project gaat in op deze zorgen door aan te bevelen om extra maatregelen toe te voegen aan het authenticatieproces. Hieronder vallen dingen als gezichtsherkenning via de telefoon, het opnieuw scannen van de iris wanneer dat nodig is, of de mogelijkheid om een ID in te nemen.

'Het is een beetje beangstigend'

Het is een beetje beangstigend, zegt Geoffrey Arone, medeoprichter en CEO van Shield3. Door alles in een database te stoppen, loopt Worldcoin veel risico's omdat je op die informatie in een opslagplaats vertrouwt.

De website van Worldcoin beweert dat de biometrische gegevens permanent worden verwijderd nadat een zogenaamde 'iriscode' is aangemaakt die wordt gebruikt om je uniekheid aan te tonen. De iriscode is een reeks getallen die door de Orb wordt gegenereerd. Volgens WLD worden er geen andere persoonlijke identificatiegegevens aan het nummer gekoppeld.

Arone zegt dat dit op het eerste gezicht geweldig klinkt, maar dat het gemakkelijk is om een paar gegevenspunten te gebruiken om iemands identiteit vast te stellen. Daarom zou hij zijn iris niet scannen voor worldcoin.

Je moet erop vertrouwen dat de gegevens volledig worden gewist. Maar in werkelijkheid falen systemen, zegt Arone. Zo zouden kwaadwillende entiteiten het systeem kunnen hacken voordat de gegevens zijn gewist. Of de informatie kan gestolen worden als er ooit een storing is in de beveiliging.

Arone vertelde Insider dat hij al een oogscan gebruikt voor reizen via Clear Plus, waardoor hij sneller door de beveiliging op een vliegveld komt. Hij voorziet meer wijdverspreide gebruikssituaties voor irisscans, zoals toegang krijgen tot gebouwen. Maar, zo voegt hij er aan toe, je iris afstaan aan een systeem kan een web van datapunten creëren,

In deze context moeten gebruikers onthouden hoe blockchains werken, zegt Arone. In tegenstelling tot een bedrijf of gecentraliseerde entiteit, zijn gegevens op blockchains gedecentraliseerd en onveranderlijk. Als je hieraan meedoet, kun je niet meer terug, stelt hij.

"Er is echt geen manier om vergeten te worden uit een systeem. Wat ik daarmee bedoel is dat als je een blockchain gebruikt, het naar de blockchain wordt geschreven," zegt Arone. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de blockchain van Bitcoin of Ethereum, dan staat elke transactie die ooit heeft plaatsgevonden op die blockchain. Je kunt niet noodzakelijkerwijs identificeren wie het precies heeft gedaan. Maar je weet zonder enige twijfel dat iemand zes jaar geleden misschien iets van een vriend heeft gekocht voor een halve bitcoin."

Je loopt ook het risico dat het systeem verandert, zegt Arone. Dit kan zelfs gebeuren in democratische structuren. Hij merkt op dat de regels die gebruikt worden om een systeem te besturen kunnen veranderen, doordat een democratische meerderheid anders is gaan denken of door een kwaadaardige speler die de regels misbruikt.

LEES OOK: De grote man achter ChatGPT promoot Worldcoin: een cryptoproject waarmee je kunt bewijzen dat je mens bent, in een wereld vol AI-tools zoals…ChatGPT