De financieel geplaagde uitbater van gedeelde werkruimtes WeWork gaat wereldwijd 2400 arbeidsplaatsen schrappen. Eerder hadden ingewijden al gemeld dat er flink banenverlies op komst was om zo kosten te verlagen en het verlieslijdende WeWork financieel gezonder te maken.

Volgens de meest recente cijfers werken in totaal zo’n 12.500 mensen bij WeWork. De ontslagen werknemers zullen een vertrekvergoeding ontvangen. WeWork geeft aan hen te zullen assisteren bij het zoeken naar een nieuwe baan.

WeWork joeg dit najaar nog een beursgang na, maar trok zich terug. Beleggers betwijfelden onder meer of het bedrijf een duidelijk pad richting winstgevendheid had. Het gevolg daarvan was dat de waardering van WeWork kelderde tot 8 miljard dollar, krap een zesde van wat het ooit was.

De ontslagronde is volgens bronnen van Business Insider vorige week maandag al begonnen. “Als onderdeel van onze hernieuwde focus op de kern van bedrijfsvoering van WeWork zijn we, zoals al eerder is medegedeeld aan werknemers, begonnen aan een noodzakelijke ontslagronde om de organisatie efficiënter te maken”, zegt een woordvoerder tegen Business Insider.

“De 2.400 werknemers wereldwijd die moeten vertrekken zijn ongelooflijk talentvolle professionals en we zijn dankbaar voor de belangrijke rol die ze hebben gespeeld bij het opbouwen van WeWork in het afgelopen decennium.” Maar ondanks die mooie woorden zou bij de bekendmaking van het banenverlies wel sprake zijn van geweest van opgevoerde veiligheidsmaatregelen.

Vertrek CEO Adam Neumann

Eind september trad CEO Adam Neumann af. Zijn positie was onhoudbaar geworden na de mislukte voorbereidingen op een beursgang.

In eerste instantie vielen analisten over het gebrek aan duidelijkheid over de winstgevendheid. Daarbij kwam al snel ook de rol van Neumann onder vuur te liggen. Zo kocht hij vastgoed dat hij aan The We Company verhuurde, had Neumann twintig stemmen per aandeel en had zijn familie veel zeggenschap over het benoemen van een opvolger.

Inmiddels is de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek begonnen naar de vraag of WeWork regels heeft overtreden in aanloop naar zijn afgeblazen beursgang. Het onderzoek richt zich vooral op mogelijke belangenconflicten en agressieve praktijken om financiering binnen te halen.

In oktober werd bekend dat techinvesteerder SoftBank nog eens miljarden in WeWork pompt. Daarmee loopt het belang van de Japanse geldschieter op tot 80 procent. In totaal heeft SoftBank nu al meer dan 13 miljard dollar in WeWork gestoken.

Lees meer over de problemen van WeWork: