Het zou ‘een laatste kans’ zijn voor de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, althans: zo werd de bedrijfsstemming gepresenteerd. Stemde het personeel vóór de bezuiniging dan kreeg het noodleidende bedrijf 2 miljard euro om overeind te blijven. Stemden ze tegen, dan zou een liquidatie onafwendbaar zijn.

De werkenemers stemden dinsdag in een meerderheid tegen het reddingsplan. Gevolg? Het Italiaanse vlaggenschip zal waarschijnlijk binnenkort opgeheven worden.

Vakbonden en management werden het eerder wel eens over het plan waarbij honderden banen verloren zouden gaan. Verder zou personeel, in totaal zo’n 12.500 man, genoegen moeten nemen met een lager salaris. Een eerder plan waarbij 2000 banen zouden verdwijnen stuitte eerder op weerstand van de vakbonden.

Voorafgaand aan de stemming over het nieuwe plan was al gewaarschuwd dat een “nee” zou betekenen dat het einde van de maatschappij nabij is. De goedkeuring was onder meer nodig voor de herkapitalisatie van in totaal 2 miljard euro, inclusief 900 miljoen euro aan nieuwe financiering.

Noodlot niet kunnen keren

De Italiaanse overheid voelt zich niet geroepen om de luchtvaartmaatschappij te nationaliseren. De resultaat van de stemming werd als “betreurenswaardig” bestempeld. De overheid wacht nu op verdere stappen van aandeelhouders van het bedrijf en zal tot die tijd proberen om kosten voor burgers en reizigers zo laag mogelijk te houden.

Een van de aandeelhouders is Etihad Airways. De maatschappij uit Abu Dhabi kocht in 2014 een belang van 49 procent in Alitalia, maar is niet in staat gebleken het tij voor de noodlijdende maatschappij te keren. Alitalia sloot 2015, het laatste jaar waarover cijfers zijn gepubliceerd, af met een verlies van 199 miljoen euro.

Het bestuur van Alitalia bespreekt dinsdag de uitkomst van de stemming. Alitalia ging in 2008 overigens al eens failliet, maar maakte destijds een doorstart. Een consortium van Italiaanse ondernemingen kocht de levensvatbare onderdelen en voegde deze samen met de tweede Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Air Canada biedt ‘zeer gulle compensatie’ aan de familie van een 10-jarige jongen die niet mee kon naar Costa Rica