• Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra Amerikaanse steun, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW).
  • De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.
  • Het Oekraïense leger heeft de laatste maanden langzaam terrein verloren op de Russen en volgens de denktank kan dat de komende weken ook nog gebeuren.
  • Lees ook: Fikse tegenvaller voor Poetin: Oekraïne krijgt alsnog Amerikaans militair steunpakket van ruim $60 miljard

Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat Oekraïne kan profiteren van de extra steun die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd, verwacht het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW). De denktank vermoedt dat de Russen in de tussentijd juist het aantal aanvallen op Oekraïne zullen opschroeven.

De Amerikaanse wet voor extra militaire en financiële steun moet nog door de Senaat en worden ondertekend door de president, maar de verwachting is dat dit snel zal gebeuren. Daarna moet het materieel nog naar Oekraïne worden getransporteerd en klaargemaakt voor gebruik aan het front.

Als alles volgens schema verloopt zullen de Oekraïense troepen er begin juni een stuk beter voor staan, aldus ISW.

Mogelijk extra aanvallen van Rusland, voordat Oekraïne nieuw materieel krijgt uit VS

De Oekraïners hebben de laatste maanden langzaam terrein verloren op de Russen en volgens de denktank kan dat de komende weken ook nog gebeuren, in afwachting van de nieuwe steun. De Oekraïners kunnen wel iets meer risico nemen met het inzetten van materieel, nu ze weten dat er versterking onderweg is, maar het Kremlin weet dat ook.

Mogelijk zullen de Russen daarom juist nu extra aanvallen uitvoeren, om een doorbraak in de frontlinie te forceren zolang de Oekraïners met tekorten kampen.

LEES OOK: Nederland maakt €200 miljoen vrij voor directe steun aan luchtverdediging Oekraïne