Mensen hebben geen idee hoeveel energie software kost, stelt Erik Jagroep, promovendus aan de Universiteit Utrecht. Tien tot vijftien procent van de energierekening van heel Amsterdam komt van datacenters, blijkt uit zijn onderzoek.

Een nog belangrijkere conclusie: twee derde van het energiegebruik van computers is afhankelijk van de efficiëntie van de software die erop draait.

“Een update van Firefox kan per vier miljoen gebruikers elk uur evenveel energie besparen als een Amerikaans huishouden in een maand gebruikt”, aldus Jagroep in het persbericht dat de universiteit naar aanleiding van zijn promotie heeft verstuurd.

“Mensen hebben echt geen idee van het energiegebruik van software. Om nog een voorbeeld te noemen: het hele bitcoin-systeem gebruikt evenveel energie als heel Kroatië.”

Het energieverbruik van software ligt dus hoog, maar het probleem is erg complex. Jagroep ontwikkelde daarom een manier om alle versies en configuraties van softwareapplicaties te vergelijken. Hij hoopt dat softwareproducenten energieverbruik beter in acht gaan nemen bij de ontwikkeling van hun producten.

Erik Jagroep promoveert op 18 september. Hij werkt ook als IT-consultant voor Centric.