Henk Otten is niet langer de beoogd leider van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD). Wel zal hij namens de partij lid worden van de Eerste Kamer.

Dat is de uitkomst van overleg met alle kandidaat-senatoren, met uitzondering van Otten zelf. Dat maakte de partij op haar website bekend.

Otten raakte afgelopen week in opspraak vanwege een betaling van zo’n 30.000 euro die hij vanuit de partijkas aan zichzelf had gedaan, in zijn ogen voor verleende diensten. Hij zag zich genoodzaakt zijn plek in het partijbestuur op te geven.

“In het licht van de gerezen vertrouwensbreuk achten wij hem op dit moment geen geschikte kandidaat voor het lijstwoordvoerderschap”, stellen de aanstaande senatoren in een verklaring, ondanks de “enorme inspanningen” van Otten voor de partij.

Baudet noemde de betaling die Otten aan zichzelf deed – en terugbetaalde toen anderen in de partij er bewust van werden – afgelopen week nog een “greep in de kas”. In de verklaring wordt nu gesproken van een “gecorrigeerde banktransactie”. Otten heeft daarvoor “oprechte verontschuldigingen aangeboden”, gaat de verklaring verder. “Nu is het zaak te werken aan herstel van het vertrouwen. Dat doen we graag met Henk als lid van onze toekomstige Eerste Kamer-fractie.”

De nummer twee op de lijst, Paul Cliteur, is door de partij aangewezen om tot de installatie van FVD in de Eerste Kamer op 11 juni het woord namens de fractie te voeren.

Baudet: rel is nu voorbij

Volgens voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) is er hiermee een einde gekomen aan de fikse ruzie met medeoprichter Henk Otten. Ook die laatste lijkt tevreden met de gevonden oplossing.

Lees ook op Business Insider

“Het was een grote rel, die geloof ik nu gelukkig tot een goed einde is gebracht”, zegt de partijleider tegen de NOS. “Wat mij betreft laten we dit nu achter ons en gaan we ons richten op de campagne voor de Europese verkiezingen.”

Otten zei tegen De Telegraaf dat het belangrijkste is dat er niet langer van “een greep in de kas” wordt gesproken. “Dat was te zwaar aangezet, dus dat hebben ze rechtgezet. Daar ben ik erg blij mee. Dat is voor mijn reputatie ook erg belangrijk.” Hij zegt gewoon voor Forum de senaat in te gaan.

“Het vertrouwen is geschonden”, zegt Baudet tegen de NOS. “Dat blijft. Hij kan nu in de Eerste Kamer gaan werken aan herstel van vertrouwen.”

LEES OOK: 7 onmisbare weetjes over Henk Otten, de grote man achter Thierry Baudet die met knallende ruzie uit het partijbestuur stapt