Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


Winkelketen HEMA verkoopt zijn bakkerijen aan BACU, de leverancier van het brood en banket van supermarktketen Jumbo. Toch zullen de HEMA-taarten en bekende tompouces door dezelfde medewerkers gemaakt blijven worden. De bakkerijen blijven als leverancier verbonden aan HEMA. Ook de 250 medewerkers gaan mee naar de nieuwe eigenaar en behouden hun baan.

Hoeveel geld er met de deal is gemoeid, is niet naar buiten gebracht. De verkoop maakt volgens HEMA deel uit van de strategische focus die de keten aan het aanbrengen is. HEMA werd zelf begin dit jaar overgenomen door de familie Van Eerd, tevens de familie achter Jumbo, en investeerder Parcom.

Samenwerking tussen HEMA en Jumbo

Winkelketen HEMA wil zijn samenwerking met supermarktketen Jumbo verder gaan uitbreiden door ook versproducten van Jumbo te verkopen, bijvoorbeeld verse broodjes. Dit gaat HEMA komende tijd uittesten in verschillende proeven.

Ook wil de keten honderden winkels een opknapbeurt geven en spullen die HEMA verkoopt, moeten voortaan langer mee kunnen gaan. Wat betreft design wil HEMA “af van de wegwerpmaatschappij”.

Een en ander heeft HEMA bekendgemaakt bij de presentatie van zijn nieuwe strategie. Onlangs bracht de keten al naar buiten dat de samenwerking stopt met onder meer webwinkel Wehkamp.

Ook werd afstand genomen van de buitenlandse avonturen van de afgelopen jaren. HEMA wil zich voortaan voornamelijk richten op zijn eigen webshop en zijn vestigingen in enkele Europese kernmarkten, waaronder Nederland, België en Luxemburg.

LEES OOK: Strategische samenwerking tussen Jumbo en HEMA blijkt logisch: HEMA-winkels zitten vaker dicht bij een Albert Heijn