• Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge hebben maandagavond fors scherpere coronamaatregelen aangekondigd. “We doen ons best, maar het virus doet het beter”, zei De Jonge.
  • Alle horeca in Nederland moeten de komende drie weken om 22 uur dicht en mogen na 21 uur geen nieuwe gasten meer binnenlaten.
  • Bij sportevenementen zoals profvoetbal is geen publiek meer welkom. Ook wordt weer met klem aangedrongen op thuiswerken.

Vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen heeft het kabinet maandagavond forse beperkende maatregelen aangekondigd.

“Het aantal besmettingen loopt zo snel op dat we dreigen achter het virus aan te lopen met een landkaart die steeds roder kleurt”, zei premier Mark Rutte daarover.

De komende drie weken moeten moeten cafés en restaurants in het hele land om 22 uur dicht en mag er vanaf 21 uur niemand meer naar binnen.

Bij het profvoetbal en alle andere sportwedstrijden is geen publiek welkom. Volgens de premier is dat niet omdat ondernemers en de sportsector er een potje van maken, maar omdat het met de huidige maatregelen niet lukt om uit het virus te komen en de pijn verdeeld moet worden.

“Natuurlijk heeft dit pakket ook negatieve economische gevolgen, maar het laten oplaaien van het virus heeft uiteindelijk nog grotere gevolgen, ook economisch”, zei de premier. “We gaan opnieuw in gesprek met werkgevers en werknemers om te praten over de economische gevolgen van dit pakket.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de nieuwe maatregelen in een eerste reactie een enorme klap.

"De horeca doet er alles aan om het virus onder controle te houden en de onderbouwing van deze nieuwe maatregelen ontbreekt gewoon", zegt directeur Dirk Beljaarts. "Dit is gewoon symboolpolitiek. Ik denk dat het UWV het heel druk gaat krijgen met ontslagen horecawerknemers als de sector niet een veel ruimere financiële vergoeding gaat krijgen."

Dringender thuiswerkadvies en andere maatregelen

Ook wordt er opnieuw stevig aangedrongen op thuiswerken. "Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Het is op veel plaatsen gewoon weer te druk geworden op het werk", lichtte Rutte toe.

Hij riep werkgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen en het samen te regelen. Bedrijven waar veel besmettingen optreden kunnen voor twee weken worden gesloten.

Foto: ANP/Phil Nijhuis
Foto: ANP/Phil Nijhuis

Daarnaast geldt voor openbare ruimtes binnen een maximale groepsgrootte van dertig en buiten van veertig.

Uitzonderingen gelden voor scholen, kerken en strikt noodzakelijke werkbijeenkomsten. Voor zogeheten 'doorstroomlocaties' als musea, bibliotheken, dierentuinen, pretparken en kermissen bepalen de veiligheidsregio's na overleg het maximaal aantal bezoekers. Winkels worden verplicht een deurbeleid te voeren om te zorgen dat iedereen binnen 1,5 meter afstand kan houden.

Voor bezoek thuis wordt met klem verzocht om niet meer dan drie mensen van boven de 13 jaar te ontvangen. In de supermarkt komen er winkeluren voor voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met gezondheidsproblemen.

Verder gaat voor contactberoepen een registratieplicht gelden. Zo moeten bijvoorbeeld kappers en masseurs hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten, zodat gezondheidsdiensten makkelijker kunnen achterhalen met wie een besmet persoon allemaal in contact is geweest.

Dit zijn alle maatregelen op een rij:

Bron: Rijksoverheid
Bron: Rijksoverheid

In winkels in de grote steden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt het dringende advies een mondkapje te dragen. Het is niet verplicht, maar winkeliers mogen klanten zonder mondkapje wel weigeren, zei Rutte.

Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om een advies over landelijke inzet van mondkapjes. Momenteel zijn mondkapjes in tegenstelling tot veel andere landen alleen verplicht in het openbaar vervoer.

Over drie weken nieuw beslismoment

Ministers uit het kabinet en experts van het RIVM bespraken zondag het snel oplopende aantal coronabesmettingen en maandagmiddag was er ook overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s.

Volgens minister Hugo de Jonge gaat het een aantal weken duren voordat het effect van de nieuwe maatregelen merkbaar is: "Het virus is als een mammoettanker. Het kost tijd om het bij te sturen en af te remmen."

Foto: ANP/Phil Nijhuis
Foto: ANP/Phil Nijhuis

Over drie weken staat Nederland op een T-splitsing, stelde De Jonge: "Of we gaan terug naar maatwerk per regio of er zijn meer maatregelen nodig die ons richting de intelligente lockdown van afgelopen voorjaar brengen."

Weer bijna 3.000 nieuwe coronagevallen

Het RIVM meldde maandagmiddag 2.914 nieuwe coronagevallen in het afgelopen etmaal, net iets minder dan de 2.995 van zondag. Er zijn de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen gemeld.

Volgens het RIVM nam het aantal geregistreerde besmettingen het meest toe in de regio Rotterdam-Rijnmond, met 432. In de regio Haaglanden zijn 357 nieuwe gevallen vastgesteld en in Amsterdam-Amstelland 284.

De zorg in ziekenhuizen staat al sterk onder druk, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ): "Ziekenhuizen moeten op enig moment keuzes maken en de reguliere zorg afschalen."

Er liggen nu 660 coronapatiënten in het ziekenhuis, maar dat zal komend weekend naar verwachting oplopen tot duizend en dat is niet te combineren met de reguliere zorg.

Diederik Gommers (links) en Ernst Kuipers waarschuwen voor het oplopend aantal coronabesmettingen. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.
Diederik Gommers (links) en Ernst Kuipers waarschuwen voor het oplopend aantal coronabesmettingen. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen.

Volgens de ramingen zal het aantal patiënten nog een weekend later opgelopen zijn tot ongeveer 1600, waarvan 400 tot 700 op intensive care-afdelingen.Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care stelt dan ook dat opnieuw "overbezetting dreigt".

Voor de coronacrisis waren er in totaal 1.150 bedden beschikbaar op IC-afdelingen, maar nu zijn er plannen gemaakt om flexibel op te schalen als dat nodig is.

LEES OOK: Overheid schroefde uitgaven met €15 miljard op in de eerste helft van 2020 – economie trekt iets bij in september