• Heineken stopt met de productie en verkoop van Heineken-bier in Rusland.
  • Het bedrijf produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met die Russische activiteiten wil doen.
  • Dinsdag maakte ook Coca-Cola en Pepsi al bekend te stoppen met het leveren van hun cola, Pepsico blijft nog wel eerste levensbehoeften – zoals babyproducten – verkopen.
  • Lees ook: Deze 10 grote bedrijven vertrokken uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

Uit protest tegen de Russische invasie van Oekraïne stopt bierbrouwer Heineken met de productie en verkoop van Heineken-bier in Rusland. Eerder maakten ook Coca-Cola en Pepsi bekend te stoppen met drankenverkoop in het land.

Heineken produceert in Rusland ook veel lokale biermerken en gaat nadenken over wat het met al zijn Russische activiteiten wil doen. De bierbrouwer stopte vorige week al met de export naar Rusland vanwege de oorlog. Ook werden toen alle nieuwe investeringen in het land stopgezet.

De Russische activiteiten worden nu losgekoppeld van de rest van het bedrijf om de stroom van geld en royalty’s uit het land te stoppen. “Heineken wil geen financieel voordeel meer hebben uit de Russische activiteiten”, aldus het bedrijf in een statement.

Andere grote merken stopten al eerder met de productie en verkoop in Rusland. Binnen een dag na de invasie lieten meerdere bedrijven weten (voorlopig) geen zaken meer te doen in het land. In de olie- en gassector schreven BP, Shell en Exxon zo’n dertig miljard dollar, omgerekend 28 miljard euro, af op hun investeringen in Rusland.

Eerder op dinsdag kondigde McDonald's aan zijn Russische vestigingen te sluiten en zei koffieketen Starbucks te stoppen met zakendoen in het land.

Pepsico blijft wel melk en babyproducten leveren

Heineken maakt in Rusland onder meer de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Met zo'n 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.

Dinsdag maakte ook Coca-Cola bekend voorlopig geen zaken meer te doen met Rusland. Het Amerikaanse bedrijf meldt dat het meeleeft met "de mensen die lijden onder de onbeschrijfelijke gevolgen van de tragische gebeurtenissen in Oekraïne". Het is niet direct duidelijk wat dit concreet betekent voor de verkoop van producten van Coca-Cola en merken als Fanta in het land. 

Pepsico stopt met het verkopen van frisdrank in Rusland, maar zet een aantal andere activiteiten nog wel door. Zo zal men eerste levensbehoeften als melk en babyproductten blijven leveren. "Door onze activiteiten voort te zetten, blijven we ook steun verlenen aan het levensonderhoud van onze 20.000 Russische medewerkers en de 40.000 Russische landarbeiders in onze toeleveringsketen", zei topman Ramon Laguarta in een bericht aan medewerkers.

Het bedrijf achter merken als Pepsi, Doritos en Duyvis gaat voorlopig niet meer investeren en adverteren in Rusland.

LEES OOK: Westerse bedrijven laten Rusland massaal vallen – maar er zijn weinig CEO’s die zich op een persoonlijke manier durven uit te spreken