De Nederlandse inlichtingendiensten hebben de FBI getipt over hoe Russische hackers binnendrongen bij het Witte Huis, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Democratische Partij. Volgens Nieuwsuur en de Volkskrant blijkt dat het gaat om cruciale informatie die de aanleiding vormde voor het FBI-onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De AIVD en de MIVD gaven de Amerikanen belangrijke informatie door die zij hadden onderschept bij de Russische hackgroep ‘Cozy Bear’. Het gezamenlijke hackteam ‘Joint Sigint Cyber Unit’ van de Nederlandse inlichtingendiensten kreeg in de zomer van 2014, net nadat het was opgericht, een tip over een groep Russische hackers die werkten vanuit een universiteitscomplex vlakbij het Rode Plein in Moskou.

De Nederlanders slaagden erin binnen te dringen in het computernetwerk van de Russen, blijkt uit het onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant, en konden alle activiteiten van de hackers volgen, ook via een bewakingscamera. Het hackteam heeft die toegang daarna zeker één jaar en mogelijk 2,5 jaar behouden.

Nederland heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten in die tijd meerdere malen gewaarschuwd voor de aanvallen die de Russische hackers uitvoerden, onder meer op het Witte Huis en de Democratische Partij. De informatie ligt uiteindelijk aan de basis van het onderzoek dat de FBI vorig jaar is gestart naar de invloed van Rusland op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en dat nu wordt geleid door speciaal aanklager Robert Mueller.