• Amsterdam en Rotterdam zijn niet goed voorbereid op stijgende temperaturen, zo blijkt uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
  • Dat is een probleem, want Europa warmt van alle continenten het snelst op.
  • “We moeten steden transformeren om beter bestand te zijn tegen hitte”, zegt een expert hittestress tegen het ambtenarenblad.
  • Lees ook: Gaat Europa de heetste zomer ooit tegemoet? Dit zeggen meteorologen

Amsterdam en Rotterdam zijn niet goed voorbereid op stijgende temperaturen, zo blijkt uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco, waarover Binnenlands Bestuur schrijft. Net als veel andere steden in Noordwest-Europa, zijn onze hoofd- en havenstad ontworpen om inwoners te beschermen tegen kou, niet hitte.

Dat is een probleem, want Europa warmt van alle continenten het snelst op. De temperatuur stijgt hier door klimaatverandering gemiddeld twee keer zo snel als elders in de wereld. En naarmate het kwik oploopt, neemt de hittegerelateerde sterfte toe.

“We moeten steden transformeren om beter bestand te zijn tegen hitte”, zegt expert hittestress Lucas Nieuweboer tegen Binnenlands Bestuur. “Overheden en beleidsmakers moeten dit een cruciaal onderdeel maken van de groene transitie in stedelijke gebieden.”

LEES HIER het hele artikel bij Binnenlands Bestuur: Europese steden niet klaar voor extreme hitte