Europa maakt zich als snelst opwarmende continent op voor een ongetwijfeld opnieuw hete zomer. Maar wordt het ook de heetste zomer ooit?

Finland krijgt naar verwachting deze maand buitengewoon vroeg een hittegolf. Het is waarschijnlijk de allereerste keer dat de Finse weerdienst al in mei waarschuwt voor een hittegolf, aldus een woordvoerder. Dergelijke waarschuwingen zijn er normaal op zijn vroegst in juni.

De komende dagen geldt in een groot deel van het Scandinavische land een waarschuwing voor bijvoorbeeld ouderen, baby’s en langdurig zieken dat temperaturen kunnen oplopen tot boven de 27 graden.

Finland maakt een uitzonderlijk warme meimaand mee, met inmiddels twaalf dagen boven de 25 graden. De huidige temperaturen liggen ongeveer 10 graden hoger dan de gemiddelden voor mei.

De afgelopen elf maanden werd elke maand opnieuw het temperatuurrecord gebroken en de watertemperatuur in de Atlantische Oceaan is gestegen naar het hoogste niveau in veertig jaar tijd.

Hoewel weersverwachtingen opstellen voor maanden vooruit heel lastig is, denkt meteoroloog Tamsin Green van Weather & Radar dat 2024 "met een vrij grote mate van zekerheid" opnieuw een recordjaar wordt. "In de afgelopen maanden blijven de lucht- en oceaantemperaturen astronomisch hoog", zegt Green tegen Euronews. "Hoe de weersverwachtingen ook tot stand komen, de trend van de stijgende mondiale temperaturen is onmiskenbaar".

Ook Todd Crawford van de Britse weerdienst Atmospheric G2 voorziet een bloedhete zomer. "Onze computermodellen zijn het er in grote mate over eens dat het opnieuw een ongebruikelijk hete zomer gaat worden", zegt hij tegen The New York Times. "Voor vanaf eind juli en de hele maand augustus".

Sinds 1991 warmt Europa twee keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde, blijkt uit onlangs gepubliceerde gegevens van de World Meteorological Organisation (WMO) en de Europese dienst voor klimaatverandering Copernicus (C3S). Van de 30 grootste hittegolven ooit in Europa, vonden er 23 plaats na 2000 en vijf in de afgelopen drie jaar.

Hitteprotocollen bij extreem warm weer

Steden in heel Europa bereiden zich dan ook voor op extreme hitte en hebben protocollen opgesteld en maatregelen genomen voor de veiligheid van inwoners en toeristen.

De Griekse hoofdstad Athene stelde in 2021 als eerste een 'chief heat officer' aan. "Hitte is een stille moordenaar", zegt Elissavet Bargianni, de 'chief heat officer' die alle hittemaatregelen coördineert tegen The New York Times. "De verwachting is dat het de komende jaren alleen maar erger wordt, dus we zijn onze stad opnieuw aan het inrichten om daar mee om te gaan."

Het programma in Athene bestaat onder meer uit voorlichting en het creëren van bewustzijn, maar ook uit het creëren van meer groene plekken in de stad en koele openbare plekken. Ook is er de Extrema Global app, die de koelste route aan kan geven van A naar B.

Ook organiseren reisbureaus hun trips in Athene en in andere grote steden zoals Rome, Barcelona en Parijs zo dat toeristische trekpleisters in de ochtend of de avond worden aangedaan en niet midden op de dag. Vorig jaar juli was de Acropolis in Athene in de middaguren zelfs helemaal gesloten, nadat meerdere toeristen waren flauwgevallen vanwege de hitte.

Volgens Atmospheric G2 zijn de hoogste temperaturen komende zomer te verwachten in populaire vakantielanden in het zuiden van Europa als Griekenland, Italië en Kroatië. Meteoroloog Todd Crawford verwacht dat de hitte vergelijkbaar zal zijn als in 2022, tot nu toe de heetste zomer ooit in Europa.

LEES OOK: Hele delen van Europa gaan in vlammen op: leidt klimaatverandering tot meer bosbranden?