Grote Nederlandse banken zijn huiverig voor de cryptomarkt.

Vanwege te grote “integriteitsrisico’s” wordt bitcoinondernemers een zakelijke rekening geweigerd. Uit een rondgang van Sprout blijkt dat ABN Amro, ING, Rabobank en Aegon-dochter Knab ondernemers uit de wereld van cryptovaluta niet toestaan een rekening te openen.

“Cryptovaluta zitten in een ongereguleerde markt, waardoor wij geen of onvoldoende toezicht hebben op de geldstromen”, zegt ABN Amro-woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd tegen Sprout. “Je kunt het vergelijken met andere branches waar veel gewerkt wordt met contant geld waarvan de herkomst lastig te herleiden kan zijn. Enkel onder zeer strikte voorwaarden kunnen die zakelijke bankrekeningen openen.”

ING zegt “zeer terughoudend” te zijn met crypto-ondernemers. Rabobank laat weten dat “cryptogeld niet voldoet aan de hoogste eisen van compliance die de Rabobank stelt”.

Geweigerd bij Knab

Een aantal bitcoinondernemers vertelt aan Sprout hoe frustrerend het is om geweigerd te worden als zakelijke klant. Zo ook mede-oprichter Derek Westra van allesovercrypto.nl, die geweigerd werd bij Knab:

"Ik was verbaasd. Als ondernemer probeer je in een nieuwe markt te stappen en dan word je vervolgens tegengehouden door conservatief beleid. Knab wordt gezien als innovatieve bank, maar het lijkt dat ze zichzelf met zo'n opstelling in de voet schieten."

Knab bevestigt tegen Sprout crypto-ondernemers "in beginsel" te weigeren.

Wachten op wetgeving

Toch begrijpt trendwatcher Vincent Everts de koudwatervrees van banken wel, omdat het totaal niet duidelijk is met welke de regels de overheid gaat komen voor de cryptomarkt, zegt hij tegen Sprout:

"Voor veel banken is het risico nu te groot, verdienen er te weinig aan en zou het teveel werk kosten om alle crypto-platformen actief te onderzoeken op hun geldstromen. De wetgever moet over de brug komen, want dit frustreert de innovatiekracht van Nederland."

Op de Dag van de Crypto afgelopen maandag in de Amsterdamse RAI, zei financieel directeur Jan-Kees de Jager van KPN ook dat het hoog tijd is de markt te reguleren:

"We moeten wildwesttaferelen voorkomen. Het zou gek zijn als we voor andere sectoren bepaalde regels hebben, om dat dan niet voor crypto te doen."

Bunq laat wel bitcoinondernemers toe

De hippe internetbank Bunq, die zich presenteert als alternatief voor de traditionele banken, accepteert onder voorwaarden wel bitcoinondernemers, zegt oprichter Ali Niknam:

"Wel stellen we additionele vragen en moet er een helder beeld zijn waar de geldstromen vandaan komen. We zijn hier wettelijk toe verplicht, best curieus, we zijn immers een bank en geen opsporingsdienst."

Lees het volledige artikel op Sprout »