Groot-Brittannië stuurt aan op een marinemissie onder Europese leiding in de Perzische Golf. Die moet de veiligheid garanderen van de scheepvaart in de regio, waar Iran een Britse tanker in beslag heeft genomen.

Minister Jeremy Hunt (Buitenlandse Zaken) informeerde het parlement over het plan na een bijeenkomst van crisiscomité COBR. “We willen deze missie zo snel mogelijk op poten zetten”, zei de minister. Hij beschuldigde Iran van “staatspiraterij”.

Ook Nederland is benaderd om aan de missie deel te nemen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder vroegen de Amerikanen ons land ook al om een bijdrage om een veilige doorvaart voor schepen in de Straat van Hormuz te bevorderen. Het kabinet onderzoekt nog of dat mogelijk en wenselijk is.

Iraanse manschappen maakten zich vrijdag meester van de tanker Stena Impero, nadat eerder de Iraanse tanker Grace 1 aan de ketting was gelegd bij het Britse gebiedsdeel Gibraltar. Dat vaartuig zou met ruwe olie onderweg zijn geweest naar Syrië en daarmee Europese sancties overtreden.

Hunt beklemtoonde dat de nieuwe maritieme missie geen onderdeel zal uitmaken van het Amerikaanse beleid om “maximale druk” uit te oefenen op Iran. Washington heeft zich teruggetrokken uit het akkoord over het nucleaire programma van Teheran en heeft ook weer zware sancties opgelegd.

"We blijven vasthouden aan de nucleaire overeenkomst met Iran", zei de minister, die benadrukte dat zijn regering de spanning niet verder wil doen oplopen. "Als Iran doorgaat op dit gevaarlijke pad, moeten ze accepteren dat de prijs is dat er een grotere westerse militaire aanwezigheid zal zijn in de wateren voor hun kust."

De Iraanse minister Mohammad Zarif (Buitenlandse Zaken) zei tijdens een bezoek aan Nicaragua dat de Britse tanker is tegengehouden omdat het schip zich niet aan de regels hield. Zarif stelde ook dat zijn land niet uit is op een confrontatie, maar normale relaties wil op basis van wederzijds respect.

"Een conflict beginnen is makkelijk", zei de minister tegen verslaggevers. "Het beëindigen zou onmogelijk zijn."

LEES OOK: ‘Iran slaat miljoenen vaten olie in Chinese havens op om Amerikaanse sancties te omzeilen’