Groot-Brittannië geniet niet langer het hoogst mogelijke vertrouwen van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

De firma liet maandag weten dat het rapportcijfer voor Brits langlopend schuldpapier niet één maar zelfs twee stappen omlaag gaat, van AAA naar AA.

De verlaging is ingegeven door de keuze van het Britse volk in een referendum om de Europese Unie te verlaten. Die stap leidt tot zoveel onzekerheid, dat S&P de kans op een verdere verlaging in de nabije toekomst groot acht. Een lagere kredietbeoordeling betekent doorgaans dat een land hogere rentes moet betalen op zijn staatsleningen.

‘Onhoudbaar’

Het besluit van S&P komt niet als een verrassing. Hoofdanalist Moritz Kraemer had vrijdag al tegen zakenkrant Financial Times gezegd dat de kredietbeoordelaar de Britse AAA-rating (ook wel triple-A genoemd), onhoudbaar vond gezien de verwachte nadelige economische en politieke gevolgen van een vertrek uit de EU.

S&P was van de drie grote kredietkeurmeesters de laatste die Groot-Brittannië nog de hoogst denkbare kredietwaardigheid toedichtte. Fitch schaalde het land eerder al een stap lager in, net als Moody’s, dat overigens afgelopen weekeinde ook al zinspeelde om een verdere verlaging.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl