In Europa dreigen een gastekort en flink hoge gasprijzen, als de Europese landen niet meer gas gaan importeren uit Rusland. Dat heeft een hoge bestuurder van het staatsgasbedrijf Gazprom gezegd tegen persbureau Reuters. Vertrouwen op gasinvoer uit de Verenigde Staten heeft volgens hem geen zin

,,We kunnen zoveel gas leveren als nodig is voor Europa, ook al betreden we een nieuwe markt in China, maar Europa moet nu beslissen”, stelde Alexander Medvedev, bij Gazprom verantwoordelijk voor de uitvoer naar het buitenland.

Hij verwees in het interview onder meer naar de teruglopende gaswinning in Nederland. Ook in landen als Groot-Brittannië en Noorwegen loopt de productie op den duur tegen de grens aan. Daardoor neemt de vraag naar gas van buitenaf komende tijd waarschijnlijk toe in Europa.

Rusland ergert zich aan de manier waarop de Amerikaanse regering van president Donald Trump gebruik probeert te maken van die situatie. Washington wil in Europa en Azië Amerikaans gas gaan aanbieden. Volgens Medvedev is de gasvoorraad van de Verenigde Staten echter bescheiden. Daarbij denkt hij dat het Amerikaanse gas vooral naar Azië zal gaan.

Nederland staat voor groot dilemma bij gaswinning

In Nederland wil minister Eric Wiebes van Economische Zaken de gaswinning in Groningen bijna halveren. Hij neemt het advies over van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om nog maar 12 miljard kuub per jaar te winnen. Maar Wiebes wil voorkomen dat klanten in de kou komen te staan en weet daarom nog niet hoe lang het duurt voor het zover is.

De minister belooft de gaswinning "zo snel mogelijk" terug te brengen tot 12 miljard kuub. Of dat nog jaren kan duren, laat Wiebes in het midden. "Dat betekent zo snel als mogelijk is. En ik ben nu aan het kijken wat mogelijk is."

Wiebes staat voor de schier onmogelijke opgave de veiligheid van de door aardbevingen getroffen Groningers af te wegen tegen de belangen van gasafnemers. De Gasunie, die het gasnetwerk beheert, stelt dat een forse verlaging voorlopig niet mogelijk is. Voor een jaar met een zachte winter is nog 14 miljard kuub nodig, en bij een extreem strenge winter zelfs 27 miljard. Momenteel wordt er 21,6 miljard kuub gewonnen.

"De huidige behoefte is bijna dubbel zo hoog" als 12 miljard kuub, schreef Wiebes afgelopen week aan de Tweede Kamer. "Het belang van de veiligheid van de Groningers staat voor mij niet ter discussie. Tegelijk is het ook duidelijk dat we niet zomaar iedereen van het gas kunnen afschakelen.''

Er komt al wel snel een eind aan de gaswinning rond het zwaar getroffen Loppersum. Het SodM adviseerde Wiebes meteen te stoppen met de winning in Ten Post, Overschild, De Paauwen, 't Zandt en Leermens, de zogenoemde Loppersumclusters. De NAM had de sluiting al geopperd en die brengt volgens de Gasunie ook klanten niet onmiddellijk in de problemen.