De komst van het megadatacenter van Google in de Eemshaven zorgt voor werkgelegenheid in Groningen en omstreken.

Ongeveer tweehonderd technici kunnen naar verluid aan de slag op het complex. Vakbond FNV verwacht dat ze indirect ook nog enkele honderden mensen aan het werk kunnen zetten, bijvoorbeeld in de schoonmaak.

Het datacenter, waarvoor Google 600 miljoen euro uittrok, biedt ruimte aan vele duizenden servers van het internetbedrijf. Alleen al de bouw zorgde ervoor dat er afgelopen tijd voor zo’n 1500 mensen werk was op het tientallen voetbalvelden grote terrein.

Met de bouw begon echter ook het gedoe rondom om het prestigieuze project. FNV beklaagde zich erover dat er door uitzender Aelbers onderbetaalde uitzendkrachten uit het buitenland ingezet werden. Daarvoor stapte de bond ook naar de rechter, maar verloor die zaak vervolgens.

Google erkent dat de extra werkgelegenheid niet alleen de lokale bevolking ten goede komt. Toch zou meer dan de helft van de bouwvakkers en het uiteindelijke vaste personeel in Nederland zijn geworven.

Affaire ouder datacentrum

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat de Groningse locatie vooral interessant is vanwege de aanwezige infrastructuur. Ook is er makkelijk aan energie te komen. Google gaat gebruikmaken van groene stroom die wordt opgewekt met een nieuw windmolenpark van Eneco in Delfzijl.

Beleidsmakers hopen dat de regio door de komst van Google tevens een interessantere vestigingsplek wordt voor andere bedrijven. Volgens Google heeft ook de gewone Nederlandse internetter nog iets aan het datacenter. Diensten als Gmail, Maps en YouTube zullen hierdoor een tikkeltje sneller gaan werken in Nederland. Dit verschil is vermoedelijk echter zo klein dat mensen dit amper zullen merken.

Justitie verdenkt een Nederlandse projectontwikkelaar er overigens van een ex-directeur van Google te hebben omgekocht in een zaak rond een ouder datacentrum. Google benadrukt dat die zaak niets te maken heeft met het nieuwe datacenter.

LEES OOK: Van studentenkamer tot mondiale techreus: de geschiedenis van Google in 19 foto’s.