Grondstoffenbedrijven leidden woensdagmiddag de dans op de Europese en Amerikaanse beurzen.

Grootste stijger in de AEX was baggeraar Boskalis met een winst van 3,3 procent. Ook andere grondstoffenbedrijven als SBM Offshore en ArcelorMittal waren in trek met winsten tot 2,6 procent. SBM liet verder weten dat het productie- en opslagschip Turritella is verkocht aan Shell (plus 2 procent).

Verzekeraar Aegon was de enige verliezer met een minnetje van 0,2 procent. De AEX-index in Amsterdam en de belangrijkste andere Europese beursgraadmeters stonden eensgezind hoger.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel in New York 1,3 procent hoger op 517,51 punten. De MidKap dikte 0,8 procent aan tot 806,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,7 procent bij.

BHP Billiton, Glencore en Antofagasta

Ook elders in Europa deden grondstoffenbedrijven het goed. Zo wonnen mijnbouwbedrijven als BHP Billiton, Glencore en Antofagasta in Londen tot 3,7 procent. Premier Oil steeg zelfs ruim 33 procent, maar dat kwam vooral door de vondst van een groot olieveld bij Mexico.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,2 procent tot 46,01 dollar. Brentolie werd 1,6 procent duurder op 48,28 dollar per vat.

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam zakte Ordina 4,2 procent. De automatiseerder zet het mes in de organisatie na tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal. Om het tij te keren wil Ordina jaarlijks 5 miljoen euro bezuinigen. In de MidKap stond kunstmestfabrikant OCI bovenaan met een plus van 3,3 procent.

 

De euro was 1,1417 dollar waard, tegen 1,1428 dollar op dinsdag.

Wall Street

Stijgende prijzen van olie en andere grondstoffen geven fondsen in die sector een steuntje in de rug. Het praatje dat Fed-voorzitter Janet Yellen later houdt in het Congres, bevat weinig verrassingen, bleek uit haar vooraf gepubliceerde spreektekst.

De Dow-Jonesindex, met de dertig belangrijkste beursfondsen op Wall Street, stond kort na de openingsbel 0,6 procent hoger op 21.536 punten. De bredere S&P 500 ging eveneens 0,6 procent omhoog, naar 2440 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent naar 6241 punten.

Bij de hoofdfondsen kregen de oliebedrijven Chevron en ExxonMobil er respectievelijk 0,7 en 0,9 procent bij. Machinebouwer Caterpillar en industrieconcern 3M, allebei belangrijke toeleveranciers aan de energiesector, stonden bovenaan met winsten van 1,4 en 1,1 procent.