• Bedrijven in de eurozone lopen aan tegen hogere inkoopprijzen én problemen in de toeleveringsketens.
  • De peiling onder inkoopmanagers van oktober laat een relatief sterke terugval zien van de groei bij vooral de industrie.
  • Analisten zien dit als een teken dat de eurozone in het slotkwartaal van 2021 te maken kan krijgen met economische groeivertraging.

Europa is dit jaar al aardig aan het herstellen van de coronacrisis. Maar bedrijven in de eurozone dreigen in het slotkwartaal van 2021 tegen problemen aan te lopen door stijgende inkoopprijzen en materiaaltekorten in toeleveringsketens.

Dat blijkt uit een nieuwe peiling onder inkoopmanagers in de eurozone van onderzoeksbureau IHS Market.

De zogenoemde samengestelde PMI-index voor de eurozone laat in oktober een terugval zien tot een niveau van 54,3 punten, tegen een niveau van 56,4 punten in september. Bij deze index duidt een niveau van boven de 50 punten op groei en onder de 50 punten is sprake van krimp.

Er is dus nog wel sprake van groei, maar die vertraagt duidelijk.

Bedrijven hebben aan de ene kant te maken met fors stijgende inkoopprijzen. Die proberen ze deels door te berekenen aan klanten. Tegelijk zijn er in industriële sectoren problemen met de toelevering van materialen, waardoor soms niet aan de vraag van klanten kan worden voldaan.

Onder meer in de autosector is bijvoorbeeld sprake van chiptekorten die voor productieproblemen bij fabrieken zorgen.

Economische groei eurozone kan onder druk komen

De PMI-index wordt vaak gezien als een indicator de vooruitloopt op de economische groei in brede zin. In een commentaar op het cijfer van oktober wijzen analisten van ING erop dat vooral de snelheid van de groeivertraging zorgelijk is.

Opvallend is dat relatief veel bedrijven hogere inkoopkosten proberen door te spelen naar consumenten. Dit kan opwaartse druk zetten op de lonen en een inflatoir effect hebben. Als de combinatie van tragere groei én hogere inflatie doorzet, komt de Europese Centrale Bank voor een lastig dilemma te staan.

De ECB voert een zeer soepel monetair beleid en pompt miljarden aan goedkoop geld in het financiële systeem om het economische herstel te ondersteunen. Tegelijk heeft de centrale bank als opdracht om te zorgen dat de inflatie niet al te hard oploopt.

Tot nog toe houdt de ECB vol dat de hogere inflatie een 'tijdelijk' fenomeen is. Mocht dat anders uitpakken, dan kan de ECB gedwongen worden om de inflatie af te remmen door de geldkraan minder wijd open te zetten. Dat brengt echter ook weer risico's mee voor de economische groei.

LEES OOK: Waar kun je nog redelijk tanken in Europa? Zelfs in Luxemburg kost liter benzine nu 1,46 euro