• Noord-Holland staat met bijna honderd bedrijven in de Top 250 groeibedrijven van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit.
  • Tweede provincie op de lijst is Zuid-Holland en derde Noord-Brabant.
  • De meeste snelgroeiende bedrijven zijn te vinden in sectoren op het snijvlak van digitalisering, zakelijke dienstverlening en nieuwe media.
  • Lees ook: 4 dingen je bedrijf kunnen maken of breken, als je succesvol wilt doorgroeien

Noord-Holland is dé groeiprovincie van Nederland. In de Top 250 groeibedrijven van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit staan 96 snelgroeiende bedrijven uit Noord-Holland. De meeste daarvan zijn gevestigd in Amsterdam.

Op de tweede plaats staat Zuid-Holland dat Noord-Brabant naar plek drie heeft verdrongen. Utrecht staat met 35 scaleups vierde in de top 250.

De onderste vijf provincies op de lijst – Friesland, Flevoland, Drenthe, Zeeland en Friesland – huisvesten samen slechts 3,2 procent van alle snelgroeiende bedrijven.

In totaal creëerden de 250 bedrijven uit de lijst gezamenlijk 35.000 banen in de afgelopen drie jaar, waarvan zestig procent alleen al in 2021. En dat ondanks zeer uitdagende omstandigheden.

“Veel snelgroeiende bedrijven werden geconfronteerd met compleet nieuwe uitdagingen bij het verkrijgen van de noodzakelijke financiering en het aantrekken van nieuw talent”, zegt academisch directeur Justin Jansen van het Erasmus Centre for Entrepreneurship daarover. “Deze bedrijven hebben goed leiderschap getoond bij het inspelen op kansen én uitdagingen.”

Als we kijken naar de sectoren waar de meeste snelgroeiende bedrijven te vinden zijn dan gaat het vooral om sectoren op het snijvlak van digitalisering, zakelijke dienstverlening en nieuwe media.

LEES OOK: Groei bedrijven vooral geremd door tekort aan personeel en minder door gebrek aan materialen