De groei van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) is stilgevallen. Volgens statistiekbureau Destatis kwam de groei in het tweede kwartaal van 2023 uit op nul procent. Dit cijfer is slechter dan verwacht.

De Franse economie is juist onverwacht hard gegroeid. Het bbp van de op een na grootste economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal met 0,5 procent. In de eerste drie maanden van dit jaar nam de Franse economie nog minimaal in omvang toe en economen hadden ook nu weer op een kleine groei met 0,1 procent gerekend.

Economen hadden gerekend op een kleine groei van de Duitse economie met 0,1 procent. Duitsland belandde rond de jaarwisseling al in een recessie. De economie kromp namelijk met 0,4 procent in het laatste kwartaal van 2022 en met 0,1 procent in de eerste drie maanden van 2023, blijkt uit herziene cijfers van Destatis.

De zwakke prestatie van Duitsland in het tweede kwartaal zal volgens economen de twijfels over de toestand van de grootste Europese economie niet wegnemen. Duitsland werd zwaar getroffen door de Russische inval in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sterke stijging van de energieprijzen.

Duitsland "lijkt vast te zitten in het schemergebied tussen stagnatie en recessie", zei Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING. "Duitsland staat heel duidelijk achteraan in Europa", voegde econoom Jens-Oliver Niklasch van LBBW-bank toe. Volgens Niklasch wijzen de signalen voor het derde kwartaal daarbij weer op een krimp van de Duitse economie, en ook op een krimp voor heel 2023.

Frankrijk groeit door buitenlandse vraag

De sterke groei van de Franse economie kwam volgens ING-econoom Peter Vanden Houte als een verrassing, mede gezien de sociale onrust in het land. De binnenlandse vraag kromp echter doordat huishoudens minder uitgaven. De groei was volgens hem dan ook volledig te danken aan de buitenlandse vraag, waarbij de Franse export met 2,6 procent toenam. Het vooruitzicht voor het derde kwartaal is volgens de econoom ook minder gunstig gezien de sterke daling van de Franse economische bedrijvigheid in juli.

In Spanje en België was sprake van een groeivertraging. Zo groeide de Spaanse economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent, na een herziene groei met 0,5 procent in het eerste kwartaal. De Belgische groei kwam uit op 0,2 procent, tegen 0,4 procent in de eerste drie maanden van het jaar. Half augustus komt statistiekbureau CBS met een raming voor de Nederlandse economie.

LEES OOK: Duitse toeristen vieren massaal vakantie in Nederland