China ontwikkelt zich steeds meer tot een volwassen, industriële economie en dat gaat gepaard met een wat lager groeitempo. Maar de Volksrepubliek zit nog altijd in een totaal andere versnelling dan ontwikkelde economieën zoals de VS en de eurozone.

De Chinese economie is vorig jaar in het traagste tempo gegroeid in bijna drie decennia. In 2019 groeide de economie met 6,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, in lijn met de verwachtingen van economen, maar het laagste groeicijfer in 29 jaar.

De Chinese overheid hanteerde voor het afgelopen jaar een bandbreedte voor de economische groei van 6 procent tot 6,5 procent. In het vierde kwartaal groeide de economie met 6 procent.

Die lagere groei heeft een structurele oorzaak. Jarenlang kon de Chinese economie extreem hard groeien door de urbanisatie, waarbij arme Chinezen naar steden trokken en in fabrieken gingen werken. Dat leverde op een eenvoudige manier heel veel productiviteitsgroei op. Bovendien leunde de economie sterk op de export van goedkope spullen zoals speelgoed en elektronica.

China maakt nu een draai naar een economie die meer op de binnenlandse consumptie van de middenklasse leunt en daar hoort automatisch een iets lager groeicijfer bij. Maar 6 procent groei op jaarbasis is in mondiaal perspectief nog altijd zeer veel. Onderstaande kaart van het IMF laat dat goed zien.

China zit bij een reeks Aziatische landen waarvan de economie jaarlijks tussen de 6 en 10 procent groeit.

Ter vergelijking: de schatting voor de groei van de eurozone van 2019 ligt op 1,2 procent en voor de VS gaat het om 2,4 procent. De Chinese economie is afgelopen jaar dus 5 keer zo hard gegroeid als de eurozone, en bijna 3 keer zo hard als de Amerikaanse economie.

Gedeeltelijk handelsakkoord tussen de VS en China

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He zetten eerder deze week hun handtekening onder een gedeeltelijke handelsdeal. Daarmee maakten de twee landen een pas op de plaats in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden ontstond.

China belooft in de zogeheten fase 1-deal meer Amerikaanse goederen te kopen, waaronder miljarden dollars extra aan landbouwproducten, zo werd eerder al bekend. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. De VS zien af van een eerder aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen.

De Amerikaanse regering wil na deze ondertekening snel werk maken van een volgende ronde van onderhandelingen. Het resultaat van die toekomstige gesprekken laat mogelijk nog enige tijd op zich wachten. Trump zei onlangs dat een fase 2-deal met China er wellicht pas komt na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Daarmee moet de handelsoorlog ook echt klaar zijn, want Trump denkt niet dat er een fase 3-deal nodig is.

Uit officiële cijfers bleek vrijdag verder dat de winkelverkopen in China in december met 8 procent zijn aangedikt ten opzichte van een jaar eerder. Daar werd gerekend op een groei van 7,9 procent. De industriële productie nam in de laatste maand van het jaar met 6,9 procent eveneens sterker toe dan voorzien.

LEES OOK: ASML-technologie hoort niet in China, benadrukt ambassadeur VS: ‘We hebben het aan de Nederlanders vrij duidelijk gemaakt’