Actrice Sofia Vergara speelt de rol van haar leven in de nieuwe Netflix-serie ‘Griselda’ over de beruchte drugsbarones Griselda Blanco. Ze is ook co-producent van de serie.

Blanco stond bekend als “The Godmother of Cocaine” of simpelweg “The Godmother”, vanwege haar sleutelrol in de internationale drugshandel.

De Netflix-serie richt zich vooral op een specifieke periode uit haar leven: eind jaren zeventig en de jaren tachtig in Miami. Eerder werd haar levensverhaal al verteld in de documentaire “Cocaine Cowboys” en de film “Cocaine Godmother: The Griselda Blanco Story.”

Blanco was een sleutelfiguur in de cocaïnehandel. Volgens The Miami Herald begon ze in haar jeugd met zakkenrollen. Later, toen ze naar New York was verhuisd, handelde ze in marihuana. Uiteindelijk stapte ze over naar het veel makkelijker te vervoeren cocaïne.

Blanco was een pionier op het gebied van smokkelmethodes. Zo liet ze in een lingeriewinkel in de Colombiaanse stad Medellín op maat kledingstukken maken, met speciale zakken voor het verstoppen van cocaïne.

Sofia Vergara zet een mooi portret neer van Blanco in de serie, waarin ook partners van de drugsbarones zoals Jorge "Rivi" Ayala de revue passeren.

'Griselda' is momenteel te zien op Netflix, maar zo zag het echte leven van de drugsbarones eruit.

Blanco werd in 1985 opgepakt in de VS en tot 15 jaar cel veroordeeld

Blanco werd in 1975 samen met 37 anderen aangeklaagd voor het produceren, importeren en distribueren van cocaïne in de Verenigde Staten. In mei 1975 werd er al een arrestatiebevel afgegeven voor Blanco, maar ze werd pas in februari 1985 opgepakt.

In een rechtszaak werd Blanco schuldig bevonden en tot 15 jaar gevangenisstraf en een boete van 25.000 dollar veroordeeld. Nadat ze dertien jaar van haar straf had uitgezeten, werd Blanco overgebracht naar Florida waar ze terecht moest staan voor meerdere moorden.

Volgens The Guardian werd Blanco verdacht van minstens 40 moorden in Florida, maar ze werd uiteindelijk voor slechts drie moorden veroordeeld.

Door een deal die ze wist te sluiten met justitie in de VS, kon ze drie gevangenisstraffen van 20 jaar tegelijkertijd uitzitten.

Nadat er slechts een derde van die straf opzat, werd ze in 2004 overgebracht naar Colombia. Daar leefde ze volgens El Colombiano van huurinkomsten.

Blanco werd in 2012 in Colombia doodgeschoten

Blanco werd in 2012 op 69-jarige leeftijd doodgeschoten in Medellín door een motorrijder toen ze wegliep uit een slagerswinkel. Het was een liquidatiemethode waar ze zelf ook veelvuldig gebruik van had gemaakt.

"Het was voor ons allemaal een verrassing dat ze niet eerder is vermoord, omdat ze heel veel vijanden had gemaakt", zei voormalig detective Nelson Andreu die in Miami onderzoek deed naar Blanco tegen The Miami Herald na haar dood. "Als je zoveel mensen vermoordt en pijn doet zoals zij heeft gedaan, is het een kwestie van tijd voordat ze je vinden om rekeningen te vereffenen."

De politie zei na haar dood tegen The Miami Herald dat bekend was dat Blanco sinds haar uitzetting naar Colombia in 2004 in Medellín woonde. Maar er waren destijds geen lopende onderzoeken meer naar haar activiteiten en er waren geen aanwijzingen dat ze nog berokken was bij drugssmokkel.

Hoe Sofia Vergara transformeerde in Griselda Blanco

Actrice Sofía Vergara speelt een glansrol in "Griselda" en heeft daar een fysieke metamorfose voor moeten ondergaan. Zo kreeg ze een neusprothese, liet ze haar tanden geel maken en ook haar haar steil maken.

Bij Sofía Vergara denk je misschien aan haar rol als de liefdevolle Gloria Delgado-Pritchett in de sitcom "Modern Family." Maar "Griselda" kruipt Vergara in de huid van drugsbarones Griselda Blanco.

Vergara en haar medeproducers wisten dat ze flink wat aan haar uiterlijk flink moest doen om de associatie met haar karakter in "Modern Family" kwijt te raken. Volgens aantekeningen van het productieproces die Business Insider heeft ingezien, ging die transformatie met vallen en opstaan. Het team van Vergara experimenteerde met verschillende haarstijlen en soorten make-up

"We hebben meerdere dingen geprobeerd, waarvan sommige wat te extreem waren en andere juist onvoldoende, maar is het resultaat geweldig", liet producent Eric Newman weten in een persbericht.

Het team heeft zelfs gezichtsprotheses gebruikt om een aantal karakteristieke natuurlijke kenmerken van het gezicht van de actrice te verbergen. "Ze wilde zich echt een ander mens voelen, maar niet zover gaan dat de protheses of make-up haar acteerprestaties zouden overschaduwen", zegt regisseur Andrés Baiz. "Het moest subtiel blijven."

"Het was heel belangrijk voor me om het juiste uiterlijk te krijgen, omdat ikzelf moest verdwijnen", zegt Vergara. "Ik wilde niet dat iemand zou denken aan mijn laatste rol als Gloria Pritchett. Ik wilde in het hoofd van Griselda kruipen en echt begrijpen wat er in haar omging en waar ze vandaan kwam."

Visagist Todd McIntosh, die eerder onder andere voor 'Buffy the Vampire Slayer' werkte, was onderdeel van het team dat voor het juiste uiterlijk van Vergara moest zorgen.

McIntosh en styliste Angela Nogaro besloten Vergara een neusprothese te geven, haar dikke wenkbrauwen in te ruilen voor dunnere en haar witte rechte tanden te bedekken.

"We hebben haar ondertanden geler gemaakt, omdat ze de hele serie door rookt", legt McIntosh uit.

Haarstylist Kelly Kline zegt dat er paar mislukte pogingen waren voordat ze de juiste haarstijl hadden gevonden. "Elke keer als we het haar voller wilde maken of beter wilden laten lijken, stond het haar gewoon te mooi", zegt Kline. Uiteindelijk besloten ze het haar van Vergara helemaal steil te maken, waardoor het er realistischer uitziet.

LEES OOK: 13 Colombianen runden in Drenthe het grootste cocaïnelab van Nederland – zo verrassend is dat niet